Stress

Stress is niets meer dan een biochemische reactie waarbij het stresshormoon cortisol, wat in de bijnieren wordt aangemaakt, samen met onder andere adrenaline als een cocktail aan de bloedbaan wordt afgegeven. Vervolgens reageren al jouw cellen op dit stofje en komen zij in actie. De prikkel tot het (flink) verhogen van cortisol in het bloed is hét signaal van het brein om de rest van het lichaam te laten weten dat er een luchtalarm is. Direct zijn alle cellen paraat en wordt ons verdedigingsmechanisme geactiveerd. Jij kunt dat herkennen in jouw lichaam door de stressreacties die je voelt. Denk aan de verhoogde hartslag en ademhaling, het gejaagde gevoel, het spannen van spieren, de onrust op de bank of in bed, de vermoeidheid, het gepieker, de onzekerheid, niet meer helder kunnen nadenken en alleen nog meer problemen zien. Maar ook somberheid, het achteruitgaan van je geheugen en concentratie, maag-darmproblemen, vage klachten door een verlaagd immuunsysteem, doffe huid, haaruitval, hormonale veranderingen, lager libido en onvruchtbaarheid kunnen gevolgen zijn wanneer je een hoog stresslevel voor een langere periode aanhoudt. 

Chronische stress is killing en je raakt steeds meer iets van jezelf kwijt. Helaas verdwijnt het ook niet met een paar weken vakantie. Misschien zwakt het wat af, is de druk van de ketel, maar het zal altijd weer terugkomen. Maar stress komt ergens vandaan. Stressreacties zijn slechts triggers om jouw aandacht te krijgen voor een dieperliggend probleem uit jouw verleden- (Rivellino, 2023, Het Diamantprincipe, blz.32)

Angst voor faillissement zit helaas bij veel zelfstandige ondernemers in het onbewuste brein. Dit geeft veel stress en zorgen. Het ondernemerschap is uiteraard onzeker. En als er één ding is waar het onbewuste brein niet van houdt, dan is het wel ‘het onzekere’. Vanuit de neurobiologie weten we dat dit een feit is. Dat betekent ook dat het ondernemerschap per definitie onzeker en stressvol is. Ik bedoel: naast de angst om succes te verliezen, heb je ook nog de angst dat anderen je het misgunnen of van je willen afpakken. Naast succes is er ook de donkere kant van jaloezie en mensen die niet het beste met je voor hebben. Ga je hier niet correct mee om, dan loop je veel kans altijd vermoeid en gestrest te zijn en op je tandvlees te lopen. Alles waar jij jouw focus op legt, groeit. Is dit op tekort, dan creëer je meer tekort.