5 Tips voor Succesvolle Ondernemers om Stress te Beheersen en Hun Vrijheid te Behouden

5 Tips voor Succesvolle Ondernemers om Stress te Beheersen en Hun Vrijheid te Behouden

Ben jij een gedreven ondernemer die altijd aan het werk is, zelfs buiten kantooruren? 

Vind je het lastig om werk los te laten en te ontspannen, zelfs als je thuis bent en ontspannen een wandeling met de hond maakt? 

Dan ben je niet alleen. 

Als zelfstandige ondernemer heb je vaak het gevoel dat je constant onder druk staat om te presteren en te slagen, waardoor het moeilijk is om te genieten van het leven buiten je werk. Je hebt waarschijnlijk al vele avonden en weekenden doorgebracht achter je laptop of op de werkvloer, terwijl vrienden en familie genieten van hun vrije tijd. 

Maar hoe kun je als zelfstandige ondernemer leren om werk en privéleven in balans te brengen en weer ontspannen genieten van de kleine dingen in het leven?

Als zelfstandige ondernemer kan het voelen alsof je altijd op de rand van een afgrond balanceert. Het runnen van een bedrijf gaat gepaard met veel verantwoordelijkheden en zorgen, waardoor stress en angst voor verlies (van alles wat je met bloed, zweet en tranen hebt opgebouwd) kan ontstaan. Deze gevoelens kunnen weer leiden tot gezondheidsklachten, vermoeidheid en concentratieverlies. Als ondernemende midlifer kan het extra lastig zijn om hiermee om te gaan.

Gelukkig zijn er manieren om deze gevoelens te beheersen en jouw welzijn te verbeteren, terwijl je toch succesvol blijft als ondernemer.


1. Accepteer, benoem je angsten en blijf niet hangen in toxische positiviteit

Positief in het leven staan gaat je ver brengen, MAAR je het kan ook als een 'succeskiller' werken als je positieve gedachten bewust gebruikt om de onderliggende emotie te negeren. We krijgen dagelijks signalen, die ons dagelijks triggeren en stress opleveren. Deze angsten en zorgen erkennen en benoemen gaat je helpen om bewust te worden en iets nieuws over jezelf te leren.  Praat erover met iemand die je vertrouwt of schrijf je gedachten op. Op die manier kun je jezelf leren om te gaan met de angst en de gevolgen die het kan hebben op je dagelijkse functioneren. Ik geloof dat alles gebeurt met een reden, ook al is de situatie moeilijk, beangstigend of bijna ondraaglijk. De les die door jou gevonden mag worden gaat jou nog veel rijker en succesvoller maken. Kijk naar de grootheden uit de geschiedenis. Ze hebben allemaal hun struggles overwonnen. Als zij het kunnen, kunnen jij en ik dat ook. Onderschat nooit jouw potentieel.

2. Stel prioriteiten en maak duidelijke doelen 

Het is belangrijk om duidelijke doelen te stellen en prioriteiten te bepalen. Dit helpt je om je te focussen op de belangrijkste taken en zorgt voor structuur in je dag. Door prioriteiten te stellen, kun je voorkomen dat je jezelf overweldigd voelt. Het helpt mij om niet alles in mijn hoofd te houden. To do-lijstjes worden overzichtelijk als je ze opschrijft. Inmiddels gebruik ik een journal om mijn prioriteiten duidelijk te hebben. Elk jaar stel ik voor mezelf duidelijke doelen en deze hak ik een stukjes op maand-, week- en dagbasis. Ik zie mijn dag als mijn leven in miniatuur en daarbij leg ik mijn focus op het balans van mijn 3G's (Gezondheid, Geluk, Geld)

3. Zorg voor voldoende rust en ontspanning 

Als je het ondernemerschap als topsport vergelijkt begrijp je ook dat het belangrijk is als ondernemer om voldoende rust te nemen. Zorg voor voldoende slaap, beweging en zoek ontspanning bij stress door middel van ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga. Deze kunnen helpen om stress te verminderen en je weer energieker te voelen. Helaas spreek ik zoveel ondernemers, die bij tijdtekort gaan schrappen in de tijd die hen gezond houdt. Juist bij spanning is het balans met ontspanning essentieel. Jouw brein blijft efficiënter functioneren, je bent creatiever in vinden van oplossingen en je bent productiever door een betere focus. Slaapproblemen zijn signalen dat jij iets op te lossen hebt. Ik heb zoveel cliënten gehad die aan symptoombestrijding deden door pillen te slikken. Je kunt het vergelijken met een situatie van het lampje in het dashboard van jouw auto. Je kunt ervoor zorgen dat je het lampje niet meer ziet branden, maar dat neemt niet weg dat het probleem is opgelost.

4. Delegeer taken en werk samen 

Als ondernemer hoef je niet alles alleen te doen. Op een of andere manier denken succesvolle ondernemers dat ze het alles moeten kunnen of moeten doen. Succesvol zijn in jouw expertise maakt jou nog niet 'de alleskunner'. Door de successen kunnen sterke contrasten ontstaan in bijvoorbeeld in business of in de succesfacetten in Gezondheid en Geluk. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist van kracht door de transparantie en kwetsbaarheid.  

Wat mij opvalt is de neiging om zoveel zelf te doen niet zozeer uit ambities, maar ligt er een overtuiging dat een ander het nooit zo zal doen zoals jij het doet of is er een angst dat een ander het succes kan verpesten. Je kunt natuurlijk een enorme controle-drang hebben, maar het kan ook liggen dat je een ander niet vertrouwt in zijn of haar capaciteit. Als dit het geval is is de volgende vraag of je je wel omringt met de juiste mensen?

Hoe dan ook, gezondheid en geluk hebben prioriteit nodig. Delegeer taken aan medewerkers of huur freelancers in om bepaalde taken over te nemen. Werk ook samen met andere ondernemers en bouw een netwerk op waar je op terug kunt vallen wanneer nodig. Dit kan helpen om de druk en verantwoordelijkheden te verminderen.

5. Blijf leren en groeien 

De wetenschap heeft inmiddels genoeg wetenschap om te kunnen voorspellen dat wat jou hier brengt nooit daar zal brengen. Blijven groeien in jouw bedrijf betekent groeien voor jou als ondernemer. Jouw onderneming is een directe weerspiegeling van jou. De problemen zijn altijd terug te herleiden naar jou. Helaas vallen ze niet direct op, omdat ze vallen in jouw blinde vlek of ervaar je ze als triggers (wekt irritatie, frustraties, slapeloze nachten) 

Het is belangrijk om te blijven leren en groeien als ondernemer. Investeer in je persoonlijke ontwikkeling door met een coach mentor samen te werken of cursus of een programma te volgen. Houd ook de ontwikkelingen in jouw branche en de markt in de gaten om je bedrijf vooruit te blijven stuwen. 


Als succesvolle middle-aged ondernemer kan het moeilijk zijn om te accepteren dat er angsten en zorgen zijn, maar het is belangrijk om deze te erkennen en er op een gezonde manier mee om te gaan. Door acceptatie en jezelf hulp te gunnen, prioriteiten te stellen, voldoende rust en ontspanning te nemen, taken te delegeren en te blijven leren en groeien, kun je jouw welzijn verbeteren en je onderneming blijven laten groeien.

Door te investeren in je persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk leiderschap en door de controle terug te pakken over jouw leven, kun je jezelf helpen om beter om te gaan met de uitdagingen die het runnen van een bedrijf met zich meebrengt. Door hulp te zoeken, prioriteiten te stellen en te delegeren, te zorgen voor voldoende rust en ontspanning en dankbaarheid te omarmen, kun je jezelf toestaan om een meer vervullend leven te leiden.

Maar we moeten ons ook realiseren dat het runnen van een bedrijf nooit perfect zal zijn en dat er altijd uitdagingen zullen zijn. Het is belangrijk om deze uitdagingen te omarmen en ze te zien als kansen om te groeien en te leren. Het leven is immers een proces van continu leren en ontdekken. Het is nooit te laat om nieuwe kansen te grijpen en te streven naar een meer bevredigend en betekenisvol leven.

Onthoud dat je niet alleen bent en dat het omarmen van uitdagingen en het investeren in jezelf de sleutels zijn tot een meer vervullend leven. Iets wat we nooit hebben geleerd is dat alles verandert als jij verandert en niet door te blijven herhalen wat je waarschijnlijk al veel te lang doet. Door deze tips in de praktijk te brengen, kun je stress beheersen en tegelijkertijd je vrijheid behouden, terwijl je werkt aan het creëren van een succesvol bedrijf en een gelukkiger en gezonder leven.


Wil je meer weten hoe gericht kunt werken aan de 3G’s (staat voor Gezondheid, Geluk, Geld)?

Eind april komt mijn boek, Het Diamantprincipe uit. 


        Ik wil graag het boek, Het Diamantprincipe bestellen     

Wil je graag een persoonlijk gesprek om jouw situatie met mij (Grace) te bespreken?

Gebruik deze link en maak direct een afspraak in mijn agenda.


Over de schrijver
Grace Rivellino-Alfons, mentor van ondernemers en andere high performers, trauma expert en auteur van Het Diamantprincipe heeft haar missie gevonden in haar ondernemersnachtmerrie. Jarenlang studie en onderzoek heeft haar doen besloten anderen te helpen, die net als zij alles uit het leven willen halen, maar kampen met groeistagnatie in het bedrijf, tijd, balans werk-privé en stress. Inmiddels helpt ze al jaren (top)ondernemers in hun (mentale) gezondheid met haar eigen bewezen methode om herstel in weken of zelfs dagen te verwezenlijken van gezondheidsklachten, zoals burn-out, depressie, PTSS, slaapproblemen, trauma’s of vergeten emotionele wonden uit kinderjaren. 💎Grace haar grootste passie in haar samenwerking met haar cliënten is het avontuur aangaan om vergeten pijn uit het verleden te transformeren naar power voor grote successen in (werk)geluk, rijkdom, vrijheid en gezondheid. Problemen in business reflecteren altijd de blokkades van de eigenaar van het bedrijf. “Grootse dromen realiseren is mogelijk, maar zorg dat je nooit jezelf in het proces verliest. Je hoeft niet te kiezen, je hoeft niets op te offeren. Alles is mogelijk!”
Reactie plaatsen