Stress is een Killer: 5 Tips Hoe Succesvolle Ondernemers Hun Gezondheid en Jeugd Kunnen Herwinnen

Stress is een Killer: 5 Tips Hoe Succesvolle Ondernemers Hun Gezondheid en Jeugd Kunnen Herwinnen

Jij bent een ambitieuze, hardwerkende ondernemende man/vrouw van middelbare leeftijd. Je hebt jarenlang onder hoge druk gepresteerd en veel successen behaald. Het leven zou helemaal fantastisch moeten zijn, maar nu voel je je als een trein die op volle snelheid raast op een spoor dat op het punt staat te eindigen. Je lichaam schreeuwt om rust, je geest blijft maar doorgaan en je voelt dat je dit tempo niet lang kunt volhouden. Klinkt bekend? 

Dan is dit artikel voor jou.

Waarom is nu investeren in (mentale) gezondheid zo belangrijk? 

Stel je voor dat je nog een paar jaartjes hard werkt, succes na succes behaalt, maar tegen de tijd dat je met pensioen gaat beland je in een nachtmerrie.  Jarenlang met bloed, zweet en tranen jouw droomleven opbouwen valt in duigen omdat je te ziek om eindelijk van de rust en vrijheid te genieten. Je lijdt aan chronische ziekten als gevolg van chronische stress zoals:  hartziekten, diabetes, obesitas, artritis, verzwakt immuunsysteem, verstoord hormoonhuishouding of je krijgt te maken met kanker of dementie. Of misschien worstel je met mentale gezondheidsproblemen zoals depressie of angst. 

"Ik hoop dat ik het nog een paar jaar kan volhouden. Zoals ik me nu voel ben ik bang voor een hartaanval." zei laatst de 50 jarige zakenman tegen mij.

Als zelfstandige ondernemer sta je er niet bij stil wat de langetermijneffecten van chronische stress zijn. We hebben het allemaal druk, nietwaar. We vinden zelfs dat stress en ondernemerschap bij elkaar horen. Maar wat als jij het slechte nieuws hoort. Al dat harde werk zou voor niets zijn als je niet de gezondheid en vitaliteit hebt om van je pensioen en oude dag te genieten. Daarom is het zo belangrijk om nu actie te ondernemen en gezonde gewoonten te ontwikkelen die je helpen om gezond ouder te worden.

 5 Praktische levensverlengende tips

Ik had me dit in mijn beginjaren als ondernemer nooit gerealiseerd. Totdat ik na 15 jaar chronische stress uitputtingsverschijnselen kreeg en een slaapstoornis ontwikkelde. Ik ben ooit het slechtste voorbeeld geweest en heb persoonlijk moeten ondervinden dat stress als een sluipmoordenaar is. Het sluipt langzaam je leven binnen, vermomd als je beste vriend. Het fluistert in je oor dat je harder moet werken, meer moet doen, beter moet zijn. Maar in werkelijkheid is stress een wolf in schaapskleren. Het vreet aan je gezondheid, je geluk en ja, het versnelt zelfs het verouderingsproces.

Maar wacht even. Als je mij kent weet je wel dat ik dit artikel nooit zou schrijven om je depri te laten voelen.

Dus voordat je in paniek raakt en jezelf opsluit in een klooster in de Himalaya, wil ik je graag 5 eenvoudige, maar krachtige tips meegeven om stress te verminderen en je leven terug te krijgen. Yes, er is een oplossing!

Je kunt namelijk het hele ziekmakende en het snelle verouderingsproces omkeren en jouw gezonde levensjaren verlengen. Hoe cool is dat!

#1 Lichaamsgerichte therapie

Na het verlies van mijn ouders lijkt het alsof ik 15 jaar ouder ben geworden. Ik voel me doodop en heb ineens rimpels in mijn gezicht gekregen, zelfs mijn mondhoeken zijn gaan hangen.
Ons lichaam slaat stress en onverwerkte emotionele gebeurtenissen (trauma) op en houdt dit vast. Lichaamsgerichte therapie helpt om deze opgeslagen spanningen en emoties los te laten en zet het zelf herstellend vermogen van het lichaam in gang naar gezonde lichaamscellen. 

Een emotionele wond/trauma, vergelijk ik met het gat in jouw zeilboot, is heel complex, maar is net als het polijsten van een ruwe diamant, meer dan de moeite waard. Het probleem is met een trauma als je rechtstreeks in een gesprek naar de heftige gebeurtenis gaat, er direct de stressreactie optreedt en vererger je de emotionele wond. Dit is de reden dat gesprekken over iets emotioneels je vaak slechter doen voelen dan beter. Je activeert als het ware een herbeleving waarbij alle emoties in het lichaam voelbaar zijn.

Traumabehandeling is effectief als je haar behandelt zoals Medusa. Medusa is een vrouw uit de Griekse mythologie. Iedereen die direct in haar ogen keek versteende. Dit is ook precies het effect van een emotionele wond, het verstarren, 'the freeze' om daar vervolgens volledig in vast te lopen en de controle over jouw leven te verliezen. Het geheim ligt in de aanpak van held, Perseus. Hij kon Medusa verslaan door haar te zien in de weerspiegeling van zijn schild. Door het lichaam, de lichamelijke klacht als uitgangspunt te nemen komt verwerking door de body-mind-connectie waardoor er letterlijk rust komt in hoofd en lichaam. 

Lichaamsgerichte therapie kan bijzonder nuttig zijn voor mensen die worstelen met problemen zoals chronische pijn, stress, angst, depressie, trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het kan ook nuttig zijn voor mensen die op zoek zijn naar persoonlijke groei en zelfbewustzijn. Het is belangrijk op te merken dat, hoewel lichaamsgerichte therapie veel voordelen kan hebben, het niet voor iedereen geschikt is. Ga eerst in gesprek met mij of een andere gekwalificeerde professional om te onderzoeken of het ook voor jou geschikt is. 

Ik hoor nog weleens dat mensen alleen in hun eentje hun trauma willen verwerken. Voor een deel zal het ook zeker helpen, immers alle beetjes helpen. Maar het probleem zit in het onbewuste brein, dat is iets zoals het woord ook zegt, wat voor jou onbewust blijft zoals een blinde vlek. Dat lijkt misschien frustrerend, maar jouw brein doet dat niet voor niets. Dit gebeurt vanuit veiligheid en is ervoor om jou te beschermen.

Het lichaam staat direct in contact met het onbewuste brein. Door het lichaam te gebruiken kan de emotionele wond in het stuk onbewuste brein, helen.

#2 Beweeg & Breath

Je lichaam is gemaakt om te bewegen en te ademen. Maar veel drukke ondernemers, vinden het moeilijk om tijd te vinden voor lichaamsbeweging. Je hebt een druk schema, deadlines om te halen, en een bedrijf om te runnen. Het is gemakkelijk om te zeggen: "Ik heb geen tijd om te sporten" of "Ik ben te moe om te bewegen na een lange dag werken". Maar hier is de harde waarheid: je kunt je geen leven zonder beweging veroorloven. Wanneer je beweegt, gebeurt er iets geweldigs in je lichaam. Je spieren beginnen te werken en je hartslag versnelt, waardoor je bloed sneller stroomt en meer zuurstof naar je hersenen wordt gebracht. Tegelijkertijd, als je diep ademhaalt tijdens je beweging, verhoog je de zuurstoftoevoer naar je hersenen en spieren, wat helpt om stress te verminderen en je energieniveau te verhogen. Deze combinatie van beweging en ademhaling leidt tot de productie van bepaalde chemicaliën in je hersenen, zoals endorfines, serotonine en dopamine. Deze stoffen zijn natuurlijke 'feel-good' hormonen die je humeur verbeteren, stress verminderen en je een gevoel van welzijn geven. Bovendien helpt regelmatige lichaamsbeweging om de insulinegevoeligheid te verbeteren, ontstekingen te verminderen en de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen.

Je zult versteld staan hoeveel beter je je voelt. 

Tip: Je lichaam is gemaakt om te bewegen. Dus zet die stapel werk even opzij en ga een stukje lopen. Je zult versteld staan hoeveel beter je je voelt.

#3 Slaap

Slaap is je superkracht. Het is de tijd waarin je lichaam zich herstelt en je geest tot rust komt. Dus zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaap krijgt. En nee, "Ik slaap als ik dood ben" is geen gezonde houding.

Maar wat als jouw slaap verstoord is geraakt. Dit merk je door het moeilijk in slaap kunnen vallen of doorslapen of een combinatie van deze twee. 

Wil je perse een nacht goed slapen, dan jaag je (onbewust) naar een goede nachtrust en daarmee creëer je een slaapprobleem. 

Slaap is wat dat betreft net als een duif, die laat zich niet pakken. 

“Ik slaap nog steeds niet goed”, zei de drukke zakenman. Hij was het coachtraject gestart met onder andere een hardnekkig slaapprobleem. Hij sliep ongeveer 3 uur per nacht. Door aan de slag te gaan met mijn methode had hij binnen 5 dagen zijn slaap verbeterd. “Maar ik word gewoon om 6 uur wakker”, zei hij ietwat teleurgesteld. Door hem meer informatie te geven over een goede nachtrust en dat deze niet 8 uur of meer hoeft te duren veranderde zijn perspectief. Volgens de laatste onderzoeken is het slapen van 3 aaneengesloten slaapcycli, circa 4,5 uur voldoende om normaal overdag te kunnen functioneren. Even snel uitrekenend was hij in diepe slaap van 23.15 tot 6 uur wat volgens de normen normaal is.  Door dit nieuwe inzicht bleef de man niet woelen in zijn bed, maar startte hij de dag met sport nog voordat hij naar kantoor ging. De verandering zorgde dat hij energiek en meer zelfvertrouwen, focus kreeg en zijn productiviteit steeg zonder dat hij harder hoefde te werken.

Ik ben dankbaar dat ik zoveel mensen aan een goede nachtrust heb geholpen, door het mysterie van mijn slaapstoornis eerst bij mezelf op te lossen. Dit is niet overdreven, maar een slaapprobleem is binnen een week opgelost als je jouw brein en lichaam beter begrijpt en jouw focus niet legt op slaap, maar op ontspanning. Het is even anders denken, maar het werkt fantastisch.

#4 Gezonde voeding

Je bent wat je eet. Dus als je je lichaam vult met junkfood, dan voel je je ook als junk. Probeer in plaats daarvan voedzaam voedsel te eten dat rijk is aan vitamines en mineralen. Een bijzonder belangrijk element voor een gezond brein is Omega-3. 

"Ik geloof er niet zo in, gewoon een commerciële trend." zei laatst een nuchtere ondernemer.  Zeg je dat ook tegen de Porsche-dealer als ze je de duurste motorolie aansmeren? vroeg ik ietwat geamuseerd? 

Ik ben met hem eens dat niet alle Omega-3 goed is. Helaas is er veel rotzooi op de markt. Ik kwam daar zelf achter door met een bloedtest mijn gehalte te meten. Ik voelde me toch wel belazerd moet ik toegeven. Maar goed, nu kan ik effect van supplementen meten om te weten of mijn bloedcellen herstellen. Omega-3 zijn cruciaal voor de gezondheid van je hersenen en kunnen zelfs helpen om stress te verminderen en dementie voorkomen. Voedingsmiddelen zoals vette vis, walnoten en chiazaad zijn rijk aan Omega-3. Dus probeer deze in je dieet op te nemen. Je zult versteld staan hoeveel beter je je voelt. Wil Omega-3 als supplement? Stuur mij een mailtje. Ik geef je graag advies.


#5 Life Vision

De meeste mensen zijn helaas meer bezig met het plannen van een vakantie dan het bepalen van een duidelijke visie over hoe zij hun oude dag willen slijten. Ik heb het niet over rentenieren op een of ander mediteraans land, maar over de kwaliteit van leven. Hoe staat het dan met jouw vitaliteit? Hoe fit ben je nog om te doen waar je blij van wordt?

Wat benijd ik mijn kinderen met hun leeftijd. Als ik met de kennis van nu 30 jaar in de tijd terug had kunnen gaan?  

Maar ik weet ook, dat dingen altijd op het juiste moment komen. Net als een diamant honderden jaren onder de grond, onder hoge druk en hoge temperaturen wordt gevormd; als je haar veel eerder had gevonden, was zij slechts wat koolstof geweest. 

 Op deze aardbol heb je geen eeuwig leven en je hebt maar één lichaam om, in goede gezondheid, vitaal en energiek de stappen te zetten op weg naar de ouderdom.

Ik besefte me, dat ik geen ander lichaam zou krijgen, als het krakkemikkig zou worden. Ik zou mezelf voor de kop slaan als er ergens, in de aankomende jaren, een ziekte zich op mijn pad zou aandienen, die ik had kunnen voorkomen door beter voor mijn lichaam te zorgen. 

Ik had een crisis moment nodig, om me te realiseren, dat mijn lichaam en hersenen niet mee kunnen naar een next level, als ik ze negeer en verwaarloos. Maar hoeveel crisismomenten heb je nodig, om niet alleen te bedenken dat het anders moet, maar ook om de daarbij behorende acties te nemen, om het permanent te veranderen? 

Voor sommigen is het pas, wanneer de  wereld en de tijd even stilstaan en ze het slechte nieuws van hun arts te horen krijgen. 

 Het doet me denken aan de opmerking van dr. Jandial¸ de Amerikaanse neurochirug en neurowetenschapper, die hij maakte in één van zijn interviews. Een aantal oud patiënten hadden hem bedankt voor zijn behandeling. Ze gaven aan, dat zij na hun kankerbehandeling, heel anders in het leven stonden. Als voorbeeld, gingen ze niet iets afspreken met mensen, waar ze geen zin in hadden. Ze gingen geen ja zeggen tegen iets, om de ander te vriend te houden. Ze wisten, dat hun tijd gelimiteerd was en waar ze kritisch mee om moesten gaan.  Ze wilden niet meer hun tijd verdoen met zaken die niet belangrijk waren. Als je de finishlijn in beeld krijgt, ga je anders nadenken. 

Maar, heb je een slecht nieuwsgesprek nodig  om jouw leven te veranderen?

 

Conclusie

Je hebt nu nog een kans om schade te herstellen en jouw gezondheid te verlengen.  Dus wat let je, neem de controle over je leven terug en laat stress je niet langer de baas zijn. 

Als je klaar bent om de volgende stap te zetten, nodig ik je uit voor onze mini-training: "Maak van jouw kwetsbaarheid jouw kracht". In deze training leer je hoe je minder stress, meer focus, meer rust en balans in je leven en business kunt hebben. 

👉Klik hier om je aan te melden. Want zoals het oude gezegde luidt: "Een gezonde geest in een gezond lichaam". En wie wil dat nou niet?


Ben je nieuwsgierig hoe jij kunt investeren in de gezondheid op jouw oude dag?

Maak hier jouw afspraak:

Over de schrijver
Grace Rivellino-Alfons, mentor van ondernemers en andere high performers, trauma expert en auteur van Het Diamantprincipe heeft haar missie gevonden in haar ondernemersnachtmerrie. Jarenlang studie en onderzoek heeft haar doen besloten anderen te helpen, die net als zij alles uit het leven willen halen, maar kampen met groeistagnatie in het bedrijf, tijd, balans werk-privé en stress.Inmiddels helpt ze al jaren (top)ondernemers in hun (mentale) gezondheid met haar eigen bewezen methode om herstel in weken of zelfs dagen te verwezenlijken van gezondheidsklachten, zoals burn-out, depressie, PTSS, slaapproblemen, trauma’s of vergeten emotionele wonden uit kinderjaren.💎Grace haar grootste passie in haar samenwerking met haar cliënten is het avontuur aangaan om vergeten pijn uit het verleden te transformeren naar power voor grote successen in (werk)geluk, rijkdom, vrijheid en gezondheid. Problemen in business reflecteren altijd de blokkades van de eigenaar van het bedrijf.“Grootse dromen realiseren is mogelijk, maar zorg dat je nooit jezelf in het proces verliest. Je hoeft niet te kiezen, je hoeft niets op te offeren. Alles is mogelijk!”
Reactie plaatsen