Een burn-out als zelfstandige Hoe kun je snel herstellen om de nachtmerrie te voorkomen?

Een burn-out als zelfstandige Hoe kun je snel herstellen om de nachtmerrie te voorkomen?

"We gaan beginnen met slaapmedicatie...", de rest hoorde ik niet meer. Uit de doos met tissues pakte ik alweer een nieuwe. De tranen bleven maar stromen, ik kon niet stoppen met huilen.

"Het is belangrijk dat er rust komt en dat je zoveel mogelijk rust neemt," klonk er, maar de woorden leken ver weg en onbegrijpelijk.

"Rust? Ik ga wel rusten als ik dood ben," dacht ik het volgende moment. Zacht antwoordde ik, "Maar dat kan toch niet nu? We zitten nog midden in de verbouwing, er staan nieuwe projecten op stapel, er zijn de kinderen en mijn bedrijf. Ik kan me toch niet volstoppen met allerlei pillen?!"

Toen ik buiten stond, voelde het alsof er iets in me brak. Hoe kon dit gebeuren? Hoe kon IK nu een burn-out hebben? Snikkend keek ik naar mijn medicatiedoosjes. Een gevoel van schaamte overspoelde me. Het was een weerstand tegen iets wat ik niet goed begreep.

"Ik kan niet meer," fluisterde een klein stemmetje diep van binnen. "KAN NIET ligt op het kerkhof en WIL NIET ligt ernaast," weerklonk een stem uit mijn kindertijd. Als een zombie staarde ik voor me uit. "Kom," zei een stem en ik liep verdoofd naar de auto.

Eenmaal thuis was mijn echtgenoot heel duidelijk hoe we dit zouden aanpakken. "Jij gaat niets meer te doen!" Het voelde alsof ik straf had gekregen. Toen de kinderen thuiskwamen, probeerde ik te glimlachen. Wat ze zeiden, ging langs me heen. Ik glimlachte alleen als ik dacht dat ze iets leuks vertelden. Ik voelde niets meer.

Alles in mijn lichaam deed pijn, mijn hoofd bonkte, geluid was ondraaglijk en fel licht verdroeg ik niet. Het was zo erg geworden dat ik zelfs niet meer meerdere mensen om me heen kon verdragen. Mijn ademhaling was te snel, mijn hart leek door mijn borstkas te bonzen, het zweet brak uit en ik had het gevoel dat mijn keel werd dichtgeknepen.

Wat was er met me gebeurd? Wat had ik mezelf aangedaan?

Wie had gedacht dat een burn-out mij zou overkomen? Ik niet in ieder geval. Mijn naam is Grace, de altijd energieke 'supermama' die zichzelf met alle liefde en plezier voor iedereen wegcijferde. "Ik kan alles, en als ik iets niet kan, dan leer ik het wel," was mijn mantra. Maar uiteindelijk kwam de onvermijdelijke burn-out. Dit artikel ben ik begonnen met mijn persoonlijke verhaal en met deze blog pleit ik voor meer aandacht voor deze ernstige kwestie onder ondernemers. Mocht jij dit nu lezen en in een vergelijkbare situatie zijn? Wees gerust. Burn-out is het beste wat mij is overkomen......had ik dit inzicht maar eerder geweten.

De Groeiende Epidemie van Burn-out: 

Het aantal mensen met een burn-out blijft stijgen, zo bleek uit recente berichtgeving. Inmiddels heeft één op de vier ondernemers last van burn-outklachten, en dan hebben we het nog niet eens over werknemers. Dit maakt het tot de meest voorkomende beroepsziekte. Dat betekent dat er meer dan een miljoen mensen ziek thuis zitten, en dat aantal blijft toenemen.

Het Onderliggende Taboe: 


Het valt op dat er nog altijd een taboe rust op het onderwerp overspannenheid en burn-out. Sommigen beschouwen het als een modewoord, iets wat gemakkelijk wordt geroepen wanneer het even tegenzit. "Mensen zijn tegenwoordig te zwak," zegt een oudere man in de supermarkt, terwijl ik mijn boodschappen doe. "In onze tijd werkte je gewoon door, ook al sliep je slecht. Nu liggen ze maandenlang uit de roulatie als ze een beetje moe zijn." Ik knijp stevig in mijn boodschappenwagen en bijt op mijn tong. "Doorlopen," zeg ik tegen mezelf. Ik kan er niet goed tegen als mensen onwetendheid tentoonspreiden. Een burn-out is geen aanstellerij. Was het maar zo simpel. Ik heb de ernst ervan zwaar onderschat.

Waarom worden degene, die burn-out raken overvallen door gevoel van falen, schaamte en schuld? Een burn-out is geen excuus om twee weken geoorloofd te netflixen; het is een keiharde realiteit die serieus genomen moet worden. Juist de sterksten onder ons kunnen hiermee te maken krijgen, omdat zij het vermogen hebben om met ijzersterke mindset hun lichamelijke klachten volledig kunnen negeren. Ik ben daar het levende bewijs van.

De Cultuur van Onhaalbare Doelen: 

In onze samenleving hebben we een cultuur gecreëerd waarin de lat steeds hoger komt te liggen. Maar wat gebeurt er als je koste wat het kost probeert die onrealistische doelen te bereiken? Ten eerste ga je harder werken, wat stress veroorzaakt. Ten tweede, je realiseert je dat het je toch niet lukt, wat leidt tot gevoelens van falen... wat ook weer stress oplevert.

De Financiële Impact van een Burn-out: 

Een burn-out krijgen als high performer, zoals zelfstandige ondernemers is een nachtmerrie. Het heeft niet alleen gevolgen voor je gezondheid, maar ook voor je financiën. Het kan je omzet verminderen en leiden tot minder opdrachten. "Neem eerst een maand volledige rust," adviseren zorgverleners zoals huisartsen, psychologen en burn-outcoaches. Dit kan echter het stressniveau nog verder opdrijven. Veel ondernemers hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. En degenen die dat wel hebben, moeten vaak eerst een eigen risicoperiode overbruggen. Sommige zzp-ers zijn aangesloten bij een broodfonds, om ziekzijn financieel te overbruggen, maar langdurig uit de running slaat financieel een flinke klap in jouw begroting.

Wat Kost een Burn-out Jou? 

Een burn-out is niet goedkoop. Verschillende onderzoeken geven aan dat de kosten voor een werknemer tussen de €60.000 en €120.000 kunnen liggen. Het duurt gemiddeld zo'n 11 maanden en vaak  langer om volledig te herstellen. Deze bedragen schrikken af. Maar wat kost het jou als ondernemer? Voor mij persoonlijk betekende het bijna alles verliezen: mijn huwelijk, mijn band met mijn kinderen, mijn bedrijf, geld en mijn geluk, mezelf. Deze verliezen zijn niet in geld uit te drukken. Het besef van wat ik allemaal op het spel had gezet, kwam te laat. En waarvoor eigenlijk? Was het mijn trots, ego, de drang om stoer te zijn, te presteren en te bewijzen dat ik alles onder controle had? Wilde ik sterk lijken en niemand teleurstellen?

"Hoe gaat het met jou?" "Goed" 


We leven in een tijd waarin alles goed moet gaan. We stellen elkaar standaard de vraag of het goed met ons gaat, en verwachten hetzelfde standaardantwoord: "goed". We hebben zelfs geen tijd meer om naar een uitgebreider antwoord te luisteren. We conditioneren onszelf om deze vraag altijd met "goed" te beantwoorden. Sterker nog, we streven ernaar om het druk te hebben. Het lijkt alsof 'druk zijn' en 'alles goed gaat' worden geassocieerd met succes. Maar is iemand die een rustiger leven leidt en af en toe ontspant, lui of nutteloos?

De Leugen van Hard Werken en Succes: 

De meeste ondernemers zijn gedreven mensen die hun bedrijf vanuit het niets hebben opgebouwd. Ze werken hard en begonnen met een duidelijk doel voor ogen. Ze houden van het leven en verlangen naar vrijheid. Maar als jij jouw talenten niet doseert worden het jouw valkuilen. Door niet bewust te worden van deze valkuilen zullen zij herhaaldelijk hierin donderen en uiteraard weer uitklimmen. Dit kost bakken energie. 

Enkele voorbeelden van energievreters zijn:

 • Perfectionisme: Het is nooit goed genoeg en het moet altijd beter.
 • People-pleasers: Hoe fijn is het om iemand blij te maken en nooit nee tegen een klant te zeggen.
 • "Ik doe het zelf"-mentaliteit: Dan wordt het in ieder geval goed gedaan. 'Ik heb het zelf sneller gedaan dan wanneer ik het 10x moet uitleggen.'
 • Kunnen geen grenzen aangeven: Je wilt geen klanten verliezen, dus voeg je te veel taken toe.
 • Hebben geen tijdsbesef: De dagen vliegen voorbij en er is nooit tijd om de dingen te doen die écht het allerbelangrijkst zijn in het leven.
 • Zijn niet bewust van hun energiemanagement: Het signaal van vermoeidheid wordt genegeerd of met koffie en energy-booster onderdrukt.
 • Onvoldoende focus: Je laat je werkdag leiden door je mailbox, veel te lange to-do-lijstjes, brandjes blussen en nog meer belangrijke (maar niet urgente) klusjes. Aan het einde van de dag ga je met een ontevreden gevoel naar huis, omdat je werk niet af is ("vanavond dan maar afmaken").
 • Werken als werknemer in je eigen bedrijf: Als je als klein eenmanszaakje bent begonnen, is het heel normaal dat je jouw eigen secretaresse, klantenservice, administrateur, monteur, marketeer, salesafdeling, enzovoort bent. Maar met een groeiend bedrijf waarbij je je realiseert dat je niet iedereen meer bij naam kent, krijg je ook nog een andere pet op als CEO.
 • Geen controle over hun emotieregulatie: Iedereen heeft controle over jouw emoties. Het ene moment voel je je geweldig, het andere moment kan iemand jou triggeren en heb je de rest van de dag een pesthumeur. Of je begint de dag met een sombere of negatieve bui waar iedereen last van heeft (inclusief jezelf).
 • Uitstelgedrag: Wat moeilijk is of wat je niet als urgentie en prioriteit ziet, wordt doorgeschoven naar morgen, overmorgen, naar het allerlaatste moment van de deadline.
 • Als je één of meerdere van deze punten herkent, is dit het moment om even stil te staan. Dit zijn namelijk nog niet eens alle energievreters.

Hoe lang wil je hiermee doorgaan? 

Een burn-out komt niet uit het niets, dacht ik. Maar als ik achteraf terugkijk op mijn leven was het een kwestie van tijd. Jaren roofbouw op je lichaam veroorzaakt die mokerslag. Het is een reactie van je lichaam en geest, die aangeven dat het genoeg is geweest. Het is tijd voor verandering.

Het goede nieuws is dat je een burn-out kunt zien als een kans. Het is moeilijk voor te stellen, dat weet ik als geen ander. Ik begrijp de strijd waar je nu doorheen gaat. Maar nu krijg je de kans om alles anders te doen, om elk aspect van je leven kritisch te bekijken. Het is een RESET-knop waarmee je gedwongen wordt om te ontdekken waar het fout is gegaan en welke schadelijke gedragspatronen je hebt ontwikkeld. Het is frustrerend en uitdagend, maar het biedt enorme mogelijkheden om een gezondere levensstijl voor lichaam, geest en ziel te ontwikkelen.

Terug naar Rust, Gezondheid en Geluk:

Het begint allemaal met inzicht krijgen in wat je ziek maakt. Vergelijk het met iemand die wil afvallen. Om zijn eetgedrag te veranderen, moet hij eerst begrijpen wat hem dik heeft gemaakt. Zo moet jij begrijpen welke gedragspatronen je tot een burn-out hebben geleid. Waarom doe je wat je doet? Waarom reageer je zoals je reageert? Je moet bewust worden van het onbewuste en nieuwe gezonde gewoonten in je brein programmeren om terugval te voorkomen.

De Kracht van Gedragspatronen:

Alles draait om gedragspatronen. Ze vormen een soort computerprogramma in je onbewuste brein dat bepaalt hoe je denkt, handelt en voelt. Als er iets misgaat, is er een 'fout' in het programma en ervaar je problemen. Dit leidt tot frustratie, machteloosheid en stress.

Nieuwe Inzichten in ons Brein:

Dankzij de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen begrijpen we nu zoveel meer over ons brein en ons lichaam. We kunnen gedragspatronen doorbreken en zelfs preventief werken door te leren hoe we het stresshormoon cortisol kunnen verlagen. Dit is cruciaal, want het aantal burn-outs neemt toe, zelfs bij jongeren.

Bewustwording en Verandering:

Het is tijd om bewust te worden van jezelf en je omgeving. Een leven zonder chronische stress is mogelijk. In mijn volgende blogs zal ik je meenemen door de nieuwste ontwikkelingen en tools om stressbestendig te worden. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je bedrijf en voor toekomstige generaties. Onze kinderen zullen het anders doen. Ze zullen onze strijd observeren en zich voornemen het beter te doen. Zonder dat we het doorhebben, conditioneren we onze kinderen door te zeggen: "Als je hard werkt, kun je alles bereiken." We vergeten echter te vertellen dat succes vaak ontstaat door vallen en weer opstaan. Burn-outs komen steeds vaker voor bij jongeren, en dat kunnen ze niet voorkomen. Ze spiegelen slechts ons gedrag, in de veronderstelling dat onze 'pitbullmentaliteit' normaal is. Het is triest als je erover nadenkt.

Conclusie:

Chronische stress is een maatschappelijk probleem dat we samen kunnen aanpakken. Misschien kan ik niet in mijn eentje alles veranderen, maar ik kan jou bewust maken en je inspireren om het anders te doen. Mijn doel was ooit om één persoon per dag te inspireren. Als ik elke dag één persoon kan beïnvloeden, zijn dat er in een week zeven, op jaarbasis 365 en over vijf jaar meer dan 1800. Als deze mensen allemaal hun gedrag veranderen en een voorbeeld zijn voor anderen, dan hebben we al veel bereikt. Het begint met één gedachte.

Heb ik jou geïnspireerd? 

Ben je klaar om de stress en je situatie achter je te laten en vooral de lol, passie en ontspanning in de hectiek van het ondernemerschap terug te vinden? Onthoud dat verandering mogelijk is, zelfs in korte tijd. 

Het begint met een keuze en de actie.

Speciaal voor high performers, zoals jij bent heb ik een unieke retraite om binnen een week enorme resultaten te behalen in stressmanagement, energiemanagement, persoonlijke ontwikkeling en leiderschap.

Spreek dit jou aan en ben je nieuwsgierig geworden?

Plan hier een  gratis adviesgesprek en start je reis terug naar rust, gezondheid en geluk.

Meer interesse in burn-outpreventie en/of herstel?

👉Plan hier jouw gratis adviesgesprek

Meer inspiratie vind je op mijn socials en op mijn Youtube kanaal.

Ik zie uit naar onze kennismaking.

Over de schrijver
Grace Rivellino-Alfons, mentor van ondernemers en andere high performers, trauma expert en auteur van Het Diamantprincipe heeft haar missie gevonden in haar ondernemersnachtmerrie. Jarenlang studie en onderzoek heeft haar doen besloten anderen te helpen, die net als zij alles uit het leven willen halen, maar kampen met groeistagnatie in het bedrijf, tijd, balans werk-privé en stress. Inmiddels helpt ze al jaren (top)ondernemers in hun (mentale) gezondheid met haar eigen bewezen methode om herstel in weken of zelfs dagen te verwezenlijken van gezondheidsklachten, zoals burn-out, depressie, PTSS, slaapproblemen, trauma’s of vergeten emotionele wonden uit kinderjaren. 💎Grace haar grootste passie in haar samenwerking met haar cliënten is het avontuur aangaan om vergeten pijn uit het verleden te transformeren naar power voor grote successen in (werk)geluk, rijkdom, vrijheid en gezondheid. Problemen in business reflecteren altijd de blokkades van de eigenaar van het bedrijf. “Grootse dromen realiseren is mogelijk, maar zorg dat je nooit jezelf in het proces verliest. Je hoeft niet te kiezen, je hoeft niets op te offeren. Alles is mogelijk!”
Reactie plaatsen