Van taboe naar triomf: Waarom succesvolle ondernemers hun hersenen net zo belangrijk moeten vinden als hun bankrekening (investeren in mentale gezondheid is geen zwakte)

Van taboe naar triomf: Waarom succesvolle ondernemers hun hersenen net zo belangrijk moeten vinden als hun bankrekening (investeren in mentale gezondheid is geen zwakte)

“Ik heb slechts aan enkele mensen verteld dat ik dit met jou doe.”

Van de week hoorde ik het weer. De opmerking, die ik de afgelopen jaren toch wel frequent heb gehoord. Ik herken de gedachte en de emotie achter deze opmerking, maar het geeft me elke keer weer het gevoel alsof ik in een buitenechtelijke relatie terecht gekomen ben. Die vrouw waar je regelmatig afspraken mee hebt, maar waar de buitenwereld niets van mag weten. 

"Stel je voor zeg, wat zullen anderen wel niet zeggen."

Het taboe als je investeert in mentale gezondheid en welzijn

Investeren in succes door jouw mentale gezondheid en welzijn te optimaliseren is absoluut nog een dingetje in de ondernemerswereld en voor veel zelfstandige ondernemers onbekend. Ik hoop dat je het met mij eens bent dat ondernemen topsport is. Als je naar topsporters kijkt is het heel normaal dat achter een succesvolle topsporter een coach/mentor staat. Hoe komt het dat buiten de sportwereld mentaal support een teken van zwakte of zelfs een associatie met falen heeft.  Waarom zou je je schamen als jij je in jouw business (vanuit jouw kant van de  boksring) laat ondersteunen., Als je erover nadenkt, is het toch raar dat we in deze tijd nog steeds vasthouden aan en in stand houden van een taboe in de bedrijfscultuur? Kijkend naar dertigers, zijn zij veel meer open en bewust van hun kwetsbaarheid, en zien zij de meerwaarde van een samenwerking met een coach/mentor beter dan de ondernemende midlifer. 

Hoe meer personeel hoe meer stress

Als je het onderzoek erbij pakt van Martin Obschonka, hoogleraar Entrepreneurship aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij duidelijk werd dat meer medewerkers meer stress en een hoger risico op burn-out geeft bij de bedrijfseigenaar.. Voor mij is het geen verrassing. Waar denk je waar het spreekwoord vandaan komt: ik wens je veel personeel toe? Ik dacht dat het een positieve wens naar iemand was, maar het is juist het tegendeel.

Maar goed eerlijk is eerlijk, ook ik heb gedacht dat een slaapstoornis wel zou overwaaien. Ook ik was me niet bewust dat dat gejaagde gevoel ten gevolgde was van jarenlang te hoog stresshormoon in mijn lijf. Ook ik was in de overtuiging: "Dat overkomt mij niet." Ook ik vond van mezelf dat ik alles onder controle moest hebben door vooral alles zelf te doen. Delegeren? Nee joh, in die tijd heb ik het zelf al tien keer gedaan....en dan weet ik gelijk dat het goed is.

”Als men denkt dat ik mentale problemen hebt, wordt er al snel gedacht dat ik zwak ben of niet geschikt ben voor het ondernemerschap en is dit schadelijk voor mijn bedrijf.”

Als je kijkt naar het stereotype van een succesvolle ondernemers; in films en tv-series worden ze vaak afgebeeld als harde, ambitieuze types die 24/7 werken, nooit slapen en nooit afstand nemen van hun werk. Ze zijn onverschrokken en onvermoeibaar. Maar hier is een geheim: dat is allemaal Hollywood flauwekul.

In werkelijkheid zijn succesvolle ondernemers ook maar mensen. Ze hebben twijfels, angsten en stress. En dat is precies waarom investeren in mentale gezondheid zo belangrijk is. Het kan je helpen om betere beslissingen te nemen, energiek op de werkvloer te staan en om stress, hartaanval, depressie, overspannenheid, wanprestaties, burn-out en zelfs kanker te voorkomen.

Het zou toch zonde zijn van jarenlang keihard zwoegen naar de top van de berg. Ondertussen vergaar je bakken ervaring en expertise om de nieuwe generatie te inspireren, te innoveren om vervolgens veel te vroeg het loodje te leggen.

Dus waarom zijn ondernemers toch zo terughoudend om te praten over hun mentale gezondheid? Misschien heeft het te maken met het stigma dat er nog steeds heerst rondom mentale gezondheid. Als je toegeeft dat je mentale problemen hebt, wordt er al snel gedacht dat je zwak bent of dat je niet geschikt bent voor het ondernemerschap.

Je kunt het ook omkeren; door jouw brein beter te leren kennen en te trainen kun jij jouw stresstriggers heel eenvoudig tackelen en de controle terugpakken. 

Wist je dat jouw brein 80% meer zuurstof krijgt als je ontspannen in een flow aan het werk bent? De toegang in de hersenen naar het creatieve gedeelte van jouw brein staat wagenwijd open. Heb je enig idee hoe snel je tot een oplossing komt (zonder eerst ál die beren op de weg af te schieten)? 

Investeren in jouw mentale gezondheid is avontuurlijk en uitdagend

Maar laten we eerlijk zijn, als je al een of meerdere successen op jouw naam hebt staan is het onzin om te denken dat er een grote L van loser op jouw voorhoofd is geplakt. In feite getuigt het van kracht om toe te geven dat je net als een topsporter hulp nodig hebt om jezelf te verbeteren. En er zijn genoeg manieren waarop ondernemers hun mentale gezondheid kunnen verbeteren. Ze kunnen bijvoorbeeld investeren in persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk leiderschap, coaching volgen of therapie proberen.

Maar hoe brengen we dit taboe nu naar buiten? Misschien moeten we beginnen met het doorbreken van het stereotype van de "onverschrokken" ondernemer. Laten we het hebben over de echte uitdagingen waar ondernemers mee te maken hebben en hoe ze hun mentale gezondheid kunnen verbeteren. Laten we het gesprek openen en het stigma rondom mentale gezondheid doorbreken.

Al het succes begint bij jou. Geef jezelf de erkenning dat jij het allerbelangrijkste bent in jouw business.

Dus, beste ondernemer, ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen om te investeren in jouw mentale gezondheid. En voor degene die nog steeds terughoudend is, onthoud dit: het is niet zwak om om hulp te vragen, het is slim. Ik vind het juist falen als je verzuimt jezelf als het kostbaarste kapitaal te zien in jouw bedrijf. Investeren in mentale gezondheid gaat je voor 100% helpen om een nog succesvollere ondernemer te worden en gaat een absolute winst opleveren in de 3G's (Geld, Geluk, Gezondheid).

Wil je ervaringen lezen hoe andere succesvolle ondernemers hun blinde vlekken, stress en valkuilen aanpakten?

In mijn boek,💎 Het Diamantprincipe vertel ik je over de echte oorzaken van stress en wat het effect is op jouw leven en business. Ik geloof dat juist de dingen die we het meest proberen te vermijden de grootste levenslessen bevatten. Met de 11 succesfacetten van mijn diamant geef ik je tools om stress vanuit een ander perspectief te benaderen en stap je in het avontuur naar de succesvolste versie van jezelf.

Nieuwsgierig geworden?


        Bestel hier het boek, Het Diamantprincipe     
Over de schrijver
Grace Rivellino-Alfons, trauma expert, succes coach, auteur, heeft haar missie gevonden in haar ondernemersnachtmerrie. Door haar ijzersterke mindset en ontkenning, ‘zoiets overkomt mij niet’ is ze keihard met de neus op de feiten gedrukt van de consequenties van langdurige stress en (onbewust) negeren van oude emoties. Valse overtuigingen, angst voor verlies en taboes bemoeilijkten het proces van acceptatie en benadrukten het gevoel van falen. In de donkerste periode van haar leven betaalde ze haar leergeld in haar 3G's (gezondheid, geluk en Geld) Nu helpt ze (top)ondernemers in hun (mentale) gezondheid met haar eigen bewezen methode om herstel in weken of zelfs dagen te verwezenlijken van gezondheidsklachten, zoals burn-out, depressie, PTSS, slaapproblemen, trauma’s of vergeten emotionele wonden uit kinderjaren. 💎Maar hier stopt het niet, Grace haar grootste passie in haar samenwerking met haar cliënten is het avontuur aangaan om pijn uit het verleden te transformeren naar power voor grote successen in (werk)geluk, rijkdom, vrijheid en gezondheid. “Grootse dromen realiseren is mogelijk, maar zorg dat je nooit jezelf in het proces verliest. Je hoeft niet te kiezen, alles is mogelijk!”
Reactie plaatsen