Als je een DGA bent en aandelen verkoopt, ben je dan nog wel iemand? (Of ben je nu gewoon een ex-DGA in een gouden kooi?)

Als je een DGA bent en aandelen verkoopt, ben je dan nog wel iemand? (Of ben je nu gewoon een ex-DGA in een gouden kooi?)

Het kan een uitdagende en complexe tijd zijn voor Directeuren-grootaandeelhouders (DGA's) die hun aandelen verkopen, maar wel in het bedrijf blijven werken als directeur. Aan de ene kant krijg je misschien veel geld, maar aan de andere kant kan het voelen alsof je in een gouden kooi gevangen zit. Het gevoel van controleverlies, niet meer 100% de baas zijn en het verlies van identiteit en focus kunnen tot fysieke, psychische en emotionele problemen leiden, die veel stress en slapeloze nachten opleveren. Het kan een emotionele en stressvolle tijd zijn, vol onzekerheid en verandering. Maak je geen zorgen, er zijn manieren om de overgangsperiode soepeler te laten verlopen. Misschien lees je dit en herken je dit en zit je in een vergelijkbare situatie alsof net als een gevangenisstraf je tijd als directeur uitzit. Helaas zie ik in mijn praktijk te veel voormalige DGA’s en directeuren die hun passie, plezier en werkgeluk verliezen en gezondheidsproblemen ontwikkelen. De effecten hiervan zijn niet alleen dagelijks merkbaar voor henzelf, maar verspreiden zich als een olievlek in hun omgeving, naar hun dierbaren in de privésfeer, naar collega's op de werkvloer, en tot in het bedrijf zelf. Het kan zelfs leiden tot gevoelens van onzekerheid en depressie, vooral als je nog steeds in het bedrijf blijft werken als directeur

Hieronder staan enkele tips om je te helpen bij het navigeren door deze uitdagende en complexe periode.

  1. Geef jezelf de kans om jezelf te herpositioneren in een nieuwe rol 

“Het lijkt wel of ik het plezier in mijn werk verloren heb. Nu ik geen DGA meer ben lijkt het alsof het mijn bedrijf niet meer van mij is.”

Het kan moeilijk zijn om de controle los te laten en jezelf te zien als een ex-DGA, maar het is belangrijk om betrokken te blijven bij het bedrijf. Vergelijk jezelf niet met een werknemer. Vergeet niet dat jij het bedrijf op het niveau hebt gebracht waar het nu staat, maar dat er altijd een next level is. Stel jezelf nieuwe doelen en vraag jezelf af hoe je kunt bijdragen aan de groei en ontwikkeling van het bedrijf vanuit de passie die je altijd hebt gevoeld (en niet vanuit een verplichting naar jouw aandeelhouders).

De verkoop van (een deel van) een familiebedrijf kan voor een DGA leiden tot gevoelens van verlies van controle, identiteit en betekenis, spanningen binnen de familie en financiële onzekerheid. Dit gaat vaak gepaard met stress, stressklachten, slapeloze nachten, veel gepieker en onrust. Mocht je hier last van hebben is het goed te weten dat het een normale reactie is. Om jezelf niet verder te verzwakken en in dit proces niet teveel de focus te verliezen wil ik je adviseren om tijdig een sparingspartner of professionele hulp te zoeken.

 2. Neem de tijd om te wennen 

“Ik kan bij niemand mijn verhaal kwijt. Zowel thuis als op de werkvloer kan ik niet bespreken hoe ik me echt voel.”

Het kan even duren voordat je gewend bent aan de nieuwe realiteit. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de veranderingen en om nieuwe routines te vinden. Je kunt jezelf ook de ruimte geven om te rouwen om het verlies van je aandelen en de bijbehorende identiteit als DGA. Dit klinkt voor een buitenstaander misschien raar, maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Je hebt waarschijnlijk jarenlang hard gewerkt om je bedrijf op te bouwen en te laten groeien en veel offers gebracht met het inleveren van kostbare tijd met familie en vrienden. Op één of andere manier voelt het afstaan van (een deel van) je bedrijf alsof je jouw kindje weggeeft, terwijl je rationeel weet dat dit de beste beslissing is voor jezelf en de groei van het bedrijf. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het noodzakelijk niet zomaar over jouw emoties te stappen. Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te groeien en te veranderen. Het onbewuste (emotionele) brein heeft een andere aanpak nodig dan jouw rationeel, bewust denkend brein.

 3. Zoek nieuwe uitdagingen

"Ik irriteer me dood aan mensen die er allemaal iets van moeten vinden. Het duurt me te lang en als er door tijdverlies ook nog omzetverlies ontstaat mag ik het wel komen uitleggen."

Als DGA of directeur ben je gewend aan een bepaalde rol binnen de organisatie en kan deze rol nauw verbonden zijn met je identiteit. Wanneer deze rol wegvalt, bijvoorbeeld door het stoppen als directeur of het verkopen van aandelen, kan dit leiden tot een gevoel van verlies van identiteit en doel. Het kan ook gevoelens van isolatie veroorzaken omdat je niet langer betrokken bent bij de dagelijkse activiteiten van de organisatie. Het gevoel niet meer volledig de controle te hebben is iets was wat acceptatie nodig heeft en leren loslaten. Iets wat voor velen makkelijker gezegd dan gedaan is.

Een nieuwe fase in je leven biedt kansen om nieuwe uitdagingen aan te gaan en jezelf verder te ontwikkelen. Dit kan van alles zijn, van het volgen van een opleiding of cursus tot het starten van een nieuw project. Door nieuwe doelen te stellen, uitdagingen aan te gaan of innovatieve projecten van de plank halen die vaak door tijdsgebrek liggen te verstoffen, kun je een gevoel van voldoening en betekenis terugkrijgen.

 4. Maak een financieel plan

“Ik vraag me af hoe ik en mijn omgeving met mijn nieuwe financiële situatie om zal gaan?”

De verkoop van je aandelen kan een aanzienlijk bedrag aan contanten opleveren, maar het kan ook betekenen dat je je inkomstenbron verliest.

Veel geld hebben maakt je nog niet rijk. Uit een groot onderzoek onder 12.000 miljonairs is gebleken, dat geld hebben niet jouw rijkdom kan geven. Er zijn genoeg multimiljonairs, die dagelijks zorgen maken over hun financiële situatie en de bijkomende lasten waar je met een modaal inkomen niet mee te maken hebt. Maak een financieel plan om geld te beheren, ervoor te zorgen dat je genoeg geld hebt om je levensstijl te behouden en om nieuwe kansen te grijpen. Denk na over je financiële doelen, wat jou een rijk leven geeft en maak een plan om deze te bereiken.

5. Wees jouw emoties de baas

“Ik ga elke dag met lood in mijn schoenen naar kantoor. Ik heb het gevoel dat mijn nieuwe directieleden aan de poten van mijn stoel aan het zagen zijn.”

 Het verliezen van de verantwoordelijkheid die hoort bij een DGA kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en een vermindering in zelfvertrouwen. Ineens voelt het heel kwetsbaar en ongemakkelijk om verantwoordelijkheid af te dragen en andere verplichtingen te hebben. Het kan moeilijk zijn om te weten wat de volgende stap is in het leven en hoe om te gaan met een veranderd team op de werkvloer. Dit kan leiden tot verlies van zelfvertrouwen en gevoelens van depressie.

Elke verandering is pijnlijk (voor het onbewuste brein). Als je hier niet bewust van bent en niet op de juiste manier mee omgaat, gaat het ten koste van jouw 3G’s (Gezondheid, Geluk, Geld). “Geluk kan ik kopen.” zei een client ooit is. Eerlijk gezegd vond ik het een grappige opmerking. Ik hoorde deze opmerking ook niet voor het eerst. Geluk is namelijk niet te koop en waar velen zich in vergissen is de verwarring met plezier. Plezier kun je inderdaad kopen in de vorm van een nieuwe sportauto, nieuw vastgoedprojectje, privéjet, plastische chirurgie, shoppen in Dubai etc. etc. Maar je weet net zo goed als ik dat deze investering een dag of twee leuk is, maar daarna is de lol er ook wel weer van af en begint de zoektocht naar het volgende. Plezier is een boost van gelukshormonen in het lichaam. Het voelt even goed of zelfs fantastisch, maar daarna ebt het gelukkig gevoel weer weg. Het is puur een biochemische reactie. Maar laat ik niet teveel van het onderwerp afdwalen. De verandering in de rol van DGA of directeur is moeilijk en je kunt het gevoel hebben dat je er alleen voor staat. Zoek professionele hulp als je het gevoel hebt dat je vastzit en niet verder kunt of je wilt voorbereiden op een nieuwe fase in jouw leven. Een therapeut, coach of mentor kan je helpen om nieuwe perspectieven te vinden en je te ondersteunen tijdens deze overgangsperiode.

Conclusie

Als een DGA zijn of haar aandelen verkoopt, kan het voelen alsof je in een gouden kooi gevangen terecht komt. Het is belangrijk om jouw gevoelens te erkennen en de tijd te nemen om te wennen aan de veranderingen. Zoek professionele hulp als je vastzit of ter voorbereiding van deze stressvolle en overgangsperiode. Maak ook een financieel plan om geld te beheren, ervoor te zorgen dat je genoeg geld hebt om je levensstijl te behouden en nieuwe kansen te grijpen.

En vergeet niet: een gouden kooi mag dan wel glimmen, maar het is niet altijd de beste plek om te zijn. Dus pak die nieuwe uitdagingen aan en laat je vleugels uitslaan!

Het omgaan met veranderingen als DGA of directeur is een persoonlijke reis. Het kan tijd kosten om te wennen aan de nieuwe realiteit en de gevoelens van een gouden kooi achter te laten. Maar door de juiste hulp te zoeken en open te staan voor nieuwe kansen en mogelijkheden, kun je deze overgangsperiode succesvol doorkomen en op een gezonde manier verdergaan.

💎In mijn boek, Het Diamantprincipe vind je tools om met behulp van de 11 succesfacetten van de diamant,  het succesvolle begin te maken in het nieuwe hoofdstuk in jouw leven.


        Ik wil graag het boek, Het Diamantprincipe bestellen     


🔥 Wil je liever een persoonlijk adviesgesprek om te kijken of een persoonlijk coachtraject of mentoringtraject voor jouw geschikt is?

Gebruik deze link om een afspraak in mijn agenda te boeken.

Over de schrijver
Grace Rivellino-Alfons, mentor van ondernemers en andere high performers, trauma expert en auteur van Het Diamantprincipe heeft haar missie gevonden in haar ondernemersnachtmerrie. Jarenlang studie en onderzoek heeft haar doen besloten anderen te helpen, die net als zij alles uit het leven willen halen, maar kampen met groeistagnatie in het bedrijf, tijd, balans werk-privé en stress.Inmiddels helpt ze al jaren (top)ondernemers in hun (mentale) gezondheid met haar eigen bewezen methode om herstel in weken of zelfs dagen te verwezenlijken van gezondheidsklachten, zoals burn-out, depressie, PTSS, slaapproblemen, trauma’s of vergeten emotionele wonden uit kinderjaren.💎Grace haar grootste passie in haar samenwerking met haar cliënten is het avontuur aangaan om vergeten pijn uit het verleden te transformeren naar power voor grote successen in (werk)geluk, rijkdom, vrijheid en gezondheid. Problemen in business reflecteren altijd de blokkades van de eigenaar van het bedrijf.“Grootse dromen realiseren is mogelijk, maar zorg dat je nooit jezelf in het proces verliest. Je hoeft niet te kiezen, je hoeft niets op te offeren. Alles is mogelijk!”
Reactie plaatsen