Burn-out of Bore-out? Hoe High Performers Ongemerkt Hun Grootste Potentieel Verliezen

Burn-out of Bore-out? Hoe High Performers Ongemerkt Hun Grootste Potentieel Verliezen

Is dit het nu? Gaat dit de rest van mijn leven zijn?

Je hebt het leven waar je ooit van droomde, maar wat als je nog steeds niet gelukkig bent? Ben je dan ondankbaar, moet je dan genoegen nemen met wat je hebt opgebouwd of ben je dan klaar voor next level?

Als ambitieuze, hardwerkende zelfstandige ondernemer, directeur, entrepreneur of intrapreneur is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in de drukte van het dagelijkse werk of vastzit in een routine. Je streeft voortdurend naar succes voor jezelf en de mensen om jou heen. Je weet inmiddels van jezelf dat je houdt van uitdagingen, persoonlijke ontwikkeling om te groeien en het beste uit jezelf te halen. Maar soms kunnen er onopgemerkte valkuilen zijn die je potentieel ondermijnen, zoals een burn-out en bore-out.

Je merkt dat jij jouw passie verliest, gevoelens zoals emotionele afstomping, onrust, ontevredenheid en klachten opmerkt, die veel op burn-out lijken.

Echter, het kan ook zijn dat je te maken hebt met een bore-out.

Wat is burn-out?

Burn-out is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting als gevolg van langdurige stress, te lang presteren op topniveau in combinatie met onverwerkte emotionele wonden uit het verleden. Het wordt vaak geassocieerd met overwerk, hoge verwachtingen, het gevoel constant onder druk te staan en onverwerkte emotionele wonden. (leestip: Het Diamantprincipe).

Symptomen van burn-out kunnen zijn: chronische vermoeidheid, hartkloppingen, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, slaapproblemen, verminderde motivatie, cynisme, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en verminderde prestaties.

Wat is bore-out?

Een bore-out daarentegen ontstaat wanneer je je verveelt en ondergestimuleerd voelt op je werk. Het kan voorkomen wanneer je taken hebt die onder je niveau liggen, een gebrek aan uitdaging ervaart, te lang ‘hetzelfde kunstje hebt opgevoerd” of het gevoel hebt dat je niet genoeg betrokkenheid hebt bij je werk. 

Symptomen van een bore-out kunnen zijn: verveling, verlies van focus, gebrek aan motivatie, gevoel van nutteloosheid, frustratie en een algemeen gevoel van ontevredenheid. Wanneer een bor-out genegeerd wordt kan deze vergelijkbare klachten als burn-out geven en net als een burn-out langdurige arbeidsongeschiktheid (ca.10 maanden tot jaren ziekte) veroorzaken.

Wat als je het gevoel hebt: I am meant for more

Het Erkennen van Jouw Potentieel: Een Sleutel tot Succes

Wie tijdens de opvoeding regelmatig te horen kreeg dat normaal doen al gek genoeg is, geen grote mond mag hebben , bescheiden moet zijn of vaak met afwijzing geconfronteerd werd, kan onbewuste blokkades ervaren die het volledige potentieel belemmeren.

Het gevolg? Het gevoel van vastzitten, alsof je constant in een hamsterwiel rent. Velen zijn zich echter niet bewust van de impact van deze emoties, wat leidt tot herhalende situaties en stapeling van (gezondheids-)problemen.

Voor high performers is het cruciaal om het gevoel van meer kunnen en meer waard zijn te erkennen en te omarmen, zonder het oordeel van ondankbaarheid, schaamte of arrogantie. Het bewustzijn van je eigen potentieel opent de deur naar succes.

Ikzelf had altijd het gevoel dat ik niet normaal was. Als kind vond ik moeilijk aansluiting bij anderen, ondanks mijn vele vriendjes en vriendinnetjes. Zowel buiten als binnen het gezin voelde ik me anders en alleen. Toen ik mezelf de toestemming gaf om niet te voldoen aan het idee van "normaal zijn" - wat dat ook mag zijn - veranderde mijn leven. Ik ben ervan overtuigd dat ik geboren ben voor iets bijzonders, en mijn missie komt niet tot zijn recht als ik vasthoud aan "normaal" gedrag.

Hier zijn enkele tips om burn-out en bore-out te voorkomen:

1. Wees bewust van je energieniveau: 

Let op tekenen van vermoeidheid en stress. Neem regelmatig pauzes en zorg minder junkfood, suikers, alcohol, voor voldoende rust, slaap, beweging en ontspanning. Door een pitbullmentaliteit creëer je uitputting waardoor jij jezelf in de overlevingsmodus duwt. Dit verergert stress, vermindert jouw productiviteit en focus en je dwingt jouw brein te functioneren op de automatische piloot. Als high performer is dit het laatste wat je wilt, want dit zorgt dat je in resultaten blijft stilstaan of verslechterd.

2. Stel doelen (die je bijna niet durft uit te spreken): 

Zorg ervoor dat je doelen haalbaar en uitdagend zijn. Dit helpt je gemotiveerd te blijven en voorkomt dat je je verveelt. Jouw potentieel tot uiting brengen lukt je niet door op safe te spelen en hetgeen te herhalen wat je tijden doet.

3. Zoek nieuwe uitdagingen: 

Blijf jezelf uitdagen door nieuwe vaardigheden te leren of je werk op nieuwe manieren te benaderen. Dit houdt je betrokken en gemotiveerd. Het investeren in een nieuw coachtraject doet wonderen in jouw persoonlijke groei, voldoening en geeft nieuwe uitdagingen.

4. De Kracht van Openheid: Emoties Delen voor Welzijn en Succes

Het delen van gevoelens van verveling of overweldiging met dierbaren, collega's of leidinggevenden kan een uitdagende, maar waardevolle stap zijn. Het besef dat het onderdrukken of negeren van emoties ten koste gaat van je gezondheid en geluk is essentieel.

Door je zorgen uit te spreken, bevrijd je jezelf van (negatieve) emoties en ervaar je een stressrelease, verbeterde slaap en de mogelijkheid tot het ontdekken van nieuwe oplossingen. Bovendien kunnen anderen je bijstaan bij het vinden van manieren om je werk boeiender en uitdagender te maken. In kanttekening: schrik niet als mensen jou niet begrijpen of jouw emoties geen aandacht schenken. Dit zegt iets over hen, niet over jou. Wees niet bang voor dit soort situatie, je zult ze vaker gaan meemaken in het avontuur naar jouw grootste potentieel.

5. Zorg voor zelfzorg: 

Neem de tijd om voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Dit kan onder andere betekenen dat je regelmatig sport, gezond eet, voldoende slaapt en tijd neemt voor ontspanning en hobby's (die je al jaren niet meer uitoefent).

In het proces van het maken van nieuwe keuzes is het van groot belang om naar je hart, je innerlijke stem, te blijven luisteren. Doe wat je gelukkig maakt, zelfs als het aanvankelijk spannend lijkt. Op weg naar welzijn, geluk en succes is zelfzorg een vereiste.

6. Overweeg coaching of begeleiding: 

Een coach of mentor kan je helpen bij het identificeren van je blokkades, passies, het stellen van doelen en het vinden van nieuwe uitdagingen in je werk.

Onthoud dat het normaal is om af en toe te worstelen met gevoelens van verveling of overweldiging. Het belangrijkste is om actie te ondernemen en de balans te herstellen. Door bewust te zijn van je behoeften en actief te werken aan het vinden van uitdagingen en passie in je werk, kun je voorkomen dat jouw stresslevel stijgt en schade geeft zodat je in een burnout of bore-out terechtkomt.

 

Als je meer wilt leren over het vinden van passie, stressproof next level leiderschap, het creëren van een vervullende carrière om vrij te leven in rijkdom en met voldoening, raad ik je aan om in actie te komen. Je kunt het contactformulier op mijn website invullen en dan neem ik z.s.m. contact met je op. Ik geef je graag advies hoe ook jij jouw leven kunt veranderen om jouw grootste potentieel in jezelf naar boven te halen. Ik kan je helpen met nieuwe kennis en begeleiding om je te helpen vanuit het onbewuste brein jouw passie te herontdekken en een positieve impact te hebben in de wereld.

The world needs special gift that only you have

 Ik hoop dat deze informatie je helpt met de nieuwe stap naar de succesvolste versie van jezelf. Als je nog meer vragen hebt, let me know!


#PersoonlijkeGroei #EigenPad #PotentieelOntplooien #EmotiesDelen #WelzijnOpHetWerk #LuisterNaarJeHart #blog #succescoaching #mentalegezondheid #stressproofnextlevelleider #burnoutpreventie #boreout #highperformer 

Over de schrijver
Grace Rivellino-Alfons, trauma expert, succes coach, auteur, heeft haar missie gevonden in haar ondernemersnachtmerrie. Door haar ijzersterke mindset en ontkenning, ‘zoiets overkomt mij niet’ is ze keihard met de neus op de feiten gedrukt van de consequenties van langdurige stress en (onbewust) negeren van oude emoties. Valse overtuigingen, angst voor verlies en taboes bemoeilijkten het proces van acceptatie en benadrukten het gevoel van falen. In de donkerste periode van haar leven betaalde ze haar leergeld in haar 3G's (gezondheid, geluk en Geld) Nu helpt ze (top)ondernemers in hun (mentale) gezondheid met haar eigen bewezen methode om herstel in weken of zelfs dagen te verwezenlijken van gezondheidsklachten, zoals burn-out, depressie, PTSS, slaapproblemen, trauma’s of vergeten emotionele wonden uit kinderjaren. 💎Maar hier stopt het niet, Grace haar grootste passie in haar samenwerking met haar cliënten is het avontuur aangaan om pijn uit het verleden te transformeren naar power voor grote successen in (werk)geluk, rijkdom, vrijheid en gezondheid. “Grootse dromen realiseren is mogelijk, maar zorg dat je nooit jezelf in het proces verliest. Je hoeft niet te kiezen, alles is mogelijk!”
Reactie plaatsen