Stress en Uitstelgedrag: De Perfecte Ingrediënten voor Netflix Marathons... Maar Niet voor Succesvol Ondernemen!

Stress en Uitstelgedrag: De Perfecte Ingrediënten voor Netflix Marathons... Maar Niet voor Succesvol Ondernemen!

Als ondernemer ben je de kapitein van je eigen schip, maar soms voelt het alsof je alleen maar aan het roeien bent en nergens heen gaat. Als je dan ook nog eens te maken krijgt met stressvolle situaties, kan het zijn dat je jezelf als een hamster in een rad voelt. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er nou zin om als hamster door het leven te gaan?

 "Ik kom tot rust als ik tv kijk of even op mijn telefoon kan scrollen. Ik kan niet slapen als ik de tv niet aan heb. Ik heb toch ook wat Me-time op Netflix verdiend? Door even op social media te zijn heb ik weer inspiratie om weer fris aan het werk te gaan" hoor ik vaak als excuses om uitstelgedrag (en steeds groter wordende techno-verslaving) goed te praten. 

Oorzaken van uitstelgedrag

Uitstelgedrag kan vele oorzaken hebben en is afkomstig vanuit een emotionele wond (trauma) uit het verleden. Uitstelgedrag is vanuit jouw onbewuste brein een alternatieve aanpak om pijn te vermijden, denk aan: angst voor falen, bang om niet aan iemands verwachtingen te voldoen, teveel ballen door het managen van het thuisfront om niet jouw gezin te teleurstellen, te veel werk of simpelweg geen idee waar je moet beginnen (waardoor je twijfelt aan jouw eigen capaciteit en potentieel. Maar ongeacht de reden kan het uitstellen van belangrijke taken leiden tot serieuze gevolgen voor je bedrijf en je persoonlijke leven. Denk aan het missen van belangrijke deadlines, verlies van klanten, reputatieschade, chaos thuis, relatieproblemen of dat je jezelf dreigt te verliezen. Geen pretje dus.

How do I know? I've been there done that! 

Ik bleef doorploeteren op mindset (wat dat hoor je toch continue….It’s all mindset).  Ik wilde niet zwak zijn of falen en bleef doorrennen als een windhond op een racebaan in de hoop ooit die kunstmatige haas te kunnen vangen.

Die haas vang je natuurlijk nooit….maar door de adrenaline en het stresshormoon kon ik wel de stresssignalen vanuit mijn lichaam negeren. “Met mij gaat het goed hoor!” riep ik dan met een big smile, ik kan alleen niet slapen, dacht ik dan. Ik was me niet bewust van het effect van stress op mijn gezondheid, geluk en mijn business. De reden dat ik dit schrijf is anderen bewust te maken van de risico’s om een ondernemersnachtmerrie zoals die van mij te voorkomen.

Stressklachten negeren lijkt logisch, maar maakt de situatie erger

Het negeren van stressklachten is daarbij ook een beproefde methode om het uitstellen nog wat te verlengen. Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op uitdagende of bedreigende situaties, maar als je het negeert kan het leiden tot meer uitstelgedrag, en uiteindelijk zelfs burn-out. Ondernemers hebben vaak veel stress, bijvoorbeeld vanwege financiële zorgen, personeelsproblemen of gewoon het gevoel dat ze alles in hun eentje moeten doen. Maar in plaats van dit serieus te nemen, negeren sommige ondernemers het en gaan ze door alsof er niets aan de hand is.

En nu?

En laten we het hebben over de symptomen van stress. Sommige ondernemers negeren deze symptomen net zoals ze de ongewassen vaat negeren die zich opstapelt in de keuken. Maar we weten allemaal dat de ongewassen vaat uiteindelijk gaat stinken en dat het negeren van stressklachten kan leiden tot nog grotere problemen op de lange termijn. Dus als je merkt dat je stressniveau toeneemt, vraag jezelf af wat jouw lichaam jou vertelt. Word bewust van de spanning in jouw lichaam. Je voelt de stress niet voor niets. Stress is een reactie van het onbewuste brein, wat jouw vertelt dat er gevaar is. Door jezelf uit de emotie te halen, de situatie vanuit de observator te zien en bewust te worden van 

Want het is belangrijk om te onthouden dat jij het belangrijkste instrument bent van je bedrijf en dat je goed voor jezelf moet zorgen.

Wat kun je doen?

Begin met het identificeren van de oorzaak van je stress en uitstelgedrag.

Wil je hier hulp bij?

Maak een vrijblijvend gratis adviesgesprek om je van de situatie waar je waarschijnlijk al veel te lang inzit los te breken.

Dit is de link naar mijn agenda

 

Wil je meer weten hoe jij uitstelgedrag kunt veranderen?

Lees mijn boek, 💎Het Diamantprincipe en gebruik de 11 succesfacetten om de invloeden van jouw verleden los te laten om niet meer langer jouw successen te laten saboreren.


        Bestel hier het boek, Het Diamantprincipe     


Over de schrijver
Grace Rivellino-Alfons, trauma expert, succes coach, auteur, heeft haar missie gevonden in haar ondernemersnachtmerrie. Door haar ijzersterke mindset en ontkenning, ‘zoiets overkomt mij niet’ is ze keihard met de neus op de feiten gedrukt van de consequenties van langdurige stress en (onbewust) negeren van oude emoties. Valse overtuigingen, angst voor verlies en taboes bemoeilijkten het proces van acceptatie en benadrukten het gevoel van falen. In de donkerste periode van haar leven betaalde ze haar leergeld in haar 3G's (gezondheid, geluk en Geld) Nu helpt ze (top)ondernemers in hun (mentale) gezondheid met haar eigen bewezen methode om herstel in weken of zelfs dagen te verwezenlijken van gezondheidsklachten, zoals burn-out, depressie, PTSS, slaapproblemen, trauma’s of vergeten emotionele wonden uit kinderjaren. 💎Maar hier stopt het niet, Grace haar grootste passie in haar samenwerking met haar cliënten is het avontuur aangaan om pijn uit het verleden te transformeren naar power voor grote successen in (werk)geluk, rijkdom, vrijheid en gezondheid. “Grootse dromen realiseren is mogelijk, maar zorg dat je nooit jezelf in het proces verliest. Je hoeft niet te kiezen, alles is mogelijk!”
Reactie plaatsen