Gezondheid en Ondernemerschap: Lessen uit een Groentewinkel in Zuid-Italië
4 min. leestijd

Gezondheid en Ondernemerschap: Lessen uit een Groentewinkel in Zuid-Italië

Dit is het verhaal van Tiziana, een vrouw van middelbare leeftijd die haar hele leven een groentewinkel heeft gerund in het geboortedorp van mijn echtgenoot, een pittoresk dorpje in het historische centrum in Zuid-Italië. De nauwe straatjes, waar je soms onder de was doorloopt en de geuren van jasmijn zich mengen met die van Italiaans koken, geven het dorp zijn charme. Boodschappen doen bij Tiziana betekende ook altijd even bijpraten over de laatste dorpsnieuwtjes. Ze vroeg vaak hoe het in Nederland was, een bestemming die hoog op haar verlanglijstje stond. "Je mist niets, hoor," grapte ik elk jaar weer, terwijl scholieren die een zakcentje wilden verdienen, haar in de winkel assisteerden.

Een aantal zomers geleden zagen we Tiziana op straat. Ze begroette ons zoals altijd, maar er was iets anders aan haar: haar gezicht was gezwollen en ze droeg een muts, ongewoon voor het hartje zomer. "Nee, het gaat niet goed," bekende ze. Ze onderging chemotherapie en de vooruitzichten waren somber. Tussen de behandelingen door stond ze in haar winkel, zonder opvolger en de noodzaak om geld te blijven verdienen. Haar doffe, vermoeide ogen probeerden hoopvol te zijn.

Een jaar later sloot haar winkeltje. Tiziana verloor haar strijd tegen de ziekte en werd enkele dagen voor haar 55e verjaardag begraven. Haar verhaal raakt me diep omdat ze nog zoveel dromen had, een relatief jong gezin achter liet, maar werd opgeslokt door haar bedrijf. Ze hield van haar leven, maar er was nog zoveel meer dat ze wilde doen, zoals tijd doorbrengen en herinneringen maken met haar gezin en Amsterdam met eigen ogen zien.

Ik heb Tiziana nooit verteld wat mijn werk is. Achteraf voelt het zwaar dat ik haar niet heb kunnen helpen. Nu, terwijl ik langs haar gesloten winkeltje slenter, denk ik aan haar en aan de vele andere ondernemers die worden overweldigd door de groei of stagnatie van groei van hun bedrijf, dat als een monster hun tijd, al hun energie en passie opslokt.

3 punten van verschil

Graag zou ik drie punten willen delen die een verschil voor Tiziana hadden kunnen maken tijdens haar strijd tegen haar ziekte. Hoewel ik me realiseer dat de uitkomst niet anders zou zijn geweest, had ze haar resterende tijd anders kunnen besteden door zich te focussen op haar herstel en de momenten met haar dierbaren.

De Valkuil van Controle

Ook ik was overtuigd van de gedachte dat 'niemand het kan zoals ik'. Wat ik en veel andere ondernemers vaak niet inzien, is dat dit een vorm van zelfsabotage kan zijn die leidt tot een gebrek aan innovatie en stagnatie van de groei binnen een bedrijf. Deze mentaliteit creëert een situatie waarin ondernemers zich niet bewust zijn van hun eigen bijdrage aan de problemen binnen hun bedrijf. Problemen reflecteren vaak de houding en het gedrag van de eigenaar, de schepper van het bedrijf. Zonder dit bewustzijn worden oorzaken vaak buiten de ondernemer gezocht, zoals je Pokon pakt om de groei van jouw plant te bevorderen. Groei vereist het aanpakken van belemmeringen, die vaak in onze blinde vlekken liggen.

Het vergt moed en wilskracht om deze confrontatie met jezelf aan te gaan. Innovatie komt voort uit frisse ideeën en nieuwe perspectieven, zowel van de mensen die dagelijks met je werken als vanuit je eigen creatieve geest, vooral wanneer je de ruimte en tijd neemt om je hierop te focussen. Door anderen de ruimte te geven om bij te dragen en verantwoordelijkheid te nemen, kan een bedrijf groeien op manieren die je je nooit had kunnen voorstellen

Gezondheid als Ondernemersvalkuil

Het verwaarlozen van de gezondheid of negeren van lichamelijke klachten is een andere veelvoorkomende valkuil. Tiziana, die zelfs tijdens haar chemotherapiebehandelingen werkte, illustreert hoe ondernemers soms hun welzijn opofferen voor hun bedrijf, vaak met het excuus dat er 'geen geld en tijd is' is voor persoonlijke zorg. Dit is niet alleen destructief voor jou en jouw relaties, maar ook voor het bedrijf op lange termijn. Er zijn kosteneffectieve manieren om gezondheid en welzijn te integreren in je dagelijkse routine, zoals regelmatige pauzes, activiteitenmanagement (ik geloof niet dat tijd te managen is), een gezonde levensstijl met hulp van biohacks en zelfs budgetvriendelijke zorgplannen die kunnen helpen om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren en te bewaken.

De Illusie van Onvervangbaarheid

Ook ik zat vast in de overtuiging 'niemand het kan zoals ik'. Waar ik en zoveel andere ondernemers niet bewust van zijn is dit een vorm van zelfsabotage kan leiden tot een gebrek aan innovatie en stagnatie van de groei binnen een bedrijf. Deze mentaliteit creëert een situatie waarin de ondernemer niet bewust is van zijn eigen inbreng in zijn onderneming. Problemen in het bedrijf zijn altijd een reflectie van de eigenaar, de creator van het bedrijf. Door hiervan niet bewust te zijn worden er altijd oorzaken, die extern van de ondernemer zelf liggen. Vorige week sprak ik nog met een onderneemster die uitte dat zij niet gemist kon worden. Haar situatie dwong haar om haar leven anders aan te pakken. Ze overwoog met behulp van mijn 'Elite Retreat' om letterlijk afstand te nemen en aan haar bedrijf te werken, in plaats van in haar bedrijf. De overtuiging dat zij onmogelijk gemist kon worden, weerhield haar echter van het nemen van deze stap. Ik begrijp dat, want ik heb ook zo gedacht. Je krijgt een keiharde wake-up call wanneer je naar het ziekenhuis wordt afgevoerd en je ontdekt dat zowel thuis als in je bedrijf alles gewoon doorgaat. Dat was een deuk in mijn ego, kan ik je vertellen, maar als je hiervan leert, biedt dit inzicht zoveel meer ruimte, rust en vrijheid.

Groei vereist het oplossen van belemmerde factoren, die meestal in de blinde vlekken vallen. Om deze confrontatie met jezelf aan te gaan kost moed en wilskracht. Innovatie, frisse ideeën en nieuwe perspectieven van de input van de mensen die dagelijks met je werken, maar ook vanuit jouw creatieve geest als jij ruimte en tijd krijgt om je hierop te focussen. Door anderen de ruimte te geven om bij te dragen en verantwoordelijkheid te nemen, kan een bedrijf groeien op manieren die een enkele persoon zich nooit had kunnen voorstellen.

Tot Slot

Als jij dit leest en voelt dat jouw situatie ook anders moet, stel jezelf dan de vraag wat je nog zou kunnen leren van jouw huidige omstandigheden om je leven ten goede te veranderen.

Hoewel ik Tiziana niet kon helpen, kan ik misschien wel het verschil maken voor jou.

Ik nodig je graag uit voor een adviesgesprek.

Met deze link kun je direct een vrijblijvend adviesgesprek inplannen.

Ik begrijp je twijfels en je gevoel dat jouw situatie uitzichtloos lijkt, maar piekeren, stressen en wachten op betere tijden zullen de situatie niet verbeteren.

Ik kijk uit naar ons gesprek en hoop je te kunnen ondersteunen in het realiseren van jouw dromen.

Over de schrijver
Grace Rivellino-Alfons, mentor van ondernemers en andere high performers, trauma expert en auteur van Het Diamantprincipe heeft haar missie gevonden in haar ondernemersnachtmerrie. Jarenlang studie en onderzoek heeft haar doen besloten anderen te helpen, die net als zij alles uit het leven willen halen, maar kampen met groeistagnatie in het bedrijf, tijd, balans werk-privé en stress. Inmiddels helpt ze al jaren (top)ondernemers in hun (mentale) gezondheid met haar eigen bewezen methode om herstel in weken of zelfs dagen te verwezenlijken van gezondheidsklachten, zoals burn-out, depressie, PTSS, slaapproblemen, trauma’s of vergeten emotionele wonden uit kinderjaren. 💎Grace haar grootste passie in haar samenwerking met haar cliënten is het avontuur aangaan om vergeten pijn uit het verleden te transformeren naar power voor grote successen in (werk)geluk, rijkdom, vrijheid en gezondheid. Problemen in business reflecteren altijd de blokkades van de eigenaar van het bedrijf. “Grootse dromen realiseren is mogelijk, maar zorg dat je nooit jezelf in het proces verliest. Je hoeft niet te kiezen, je hoeft niets op te offeren. Alles is mogelijk!”
Reactie plaatsen