STRESS?! Gebruik jij een kapot (emotioneel) kompas?
STRESS?! Gebruik jij een kapot (emotioneel) kompas?

STRESS?! Gebruik jij een kapot (emotioneel) kompas?

"Is your compass broken?" Herinner je die scène uit Pirates of the Caribbean waarin Captain Jack Sparrow wordt gevraagd of zijn kompas kapot is? Dat ding wijst nooit naar het noorden, maar naar wat hij het meest verlangt. Interessant genoeg, zelfs wanneer Jack schiploos is en iedereen hem uitlacht, verliest hij nooit zijn kapiteinsattitude. Hij houdt het vertrouwen dat het uiteindelijk goed komt. Hier ligt een prachtige metafoor verborgen voor ondernemers en andere high performers: het belang van emotieregulatie.

Het Gebroken Kompas Syndroom

"Ik weet niet meer of ik dit  nog wil."  Laten we eerlijk zijn: als ambitieuze uitgeputte ondernemer voelt het soms alsof je interne kompas kapot is en ben jij je er bewust van dat jij geen high performance neerzet, maar juist under performance. Niet iets waar je blij van wordt. Je weet dat je moet navigeren door de stormen van stress en uitdagingen, maar soms wijst je emotionele kompas naar alles behalve rust en vrijheid. Je bent op zoek naar het juiste antwoord, maar de twijfels lijken steeds meer toe te nemen. Het overvolle hoofd blijft maar ratelen en de onzekerheid neemt toe. Dit is wat ik het 'Gebroken Kompas Syndroom' noem. Je weet dat je ergens naartoe moet, maar de chaos van emoties maakt het moeilijk om de juiste richting te vinden.

Jack Sparrow’s Les in Emotieregulatie

Wat kunnen we leren van mijn favoriete piraat? Ten eerste, dat vertrouwen, focus en een positieve instelling essentieel zijn, zelfs (of vooral) wanneer alles tegen lijkt te zitten. Maar hoe doe je dat, vooral als je inbox overloopt, je agenda uit zijn voegen barst en je energieniveau lager is dan de aandelenkoers op een slechte beursdag?

1.   Identificeer Je Noorden: 

Net zoals Jack’s kompas wijst naar wat hij het meest verlangt, is het belangrijk om te weten wat jouw 'noorden' is. Is het rust? Is het plezier in het leven? Groei van je bedrijf? Tijd met familie? Of wil je eigenlijk alles uit het leven halen? Identificeer het en houd het in gedachten, vooral tijdens stressvolle tijden.

2.   Leer Nee te Zeggen: 

Jack Sparrow neemt alleen de avonturen aan die hem dichter bij zijn doel brengen. Ondernemers moeten ook leren nee te zeggen tegen projecten of taken die hun kompas van koers doen veranderen. Vaak val je in de valkuil van verleiding om een projectje tussendoor te doen, maar hoe vaak komt het voor dat je de tijdsinvestering hebt onderschat en dat het jouw eigen doel steeds verder van jouw afdrijft.

3.   Neem Tijd voor Jezelf: 

Zelfs piraten hebben downtime nodig. Sparrow vindt altijd tijd voor een goed glas rum (niet aanbevolen) of een avontuur dat zijn ziel voedt. Vind jouw equivalent (hopelijk gezonder) en zorg dat je deze momenten inplant.

4.   Durf de confrontatie met jezelf aan te gaan: 

Vraag je eens af waardoor jouw kompas niet meer jouw Noorden aanwijst? Vaak door alle hectiek en het 24/7 koorddansen tussen werk en privé lijkt jouw doel, jouw schateiland als een fata morgana te zijn verdwenen. Dit is meestal het moment dat veel high performers hun passie en enthousiasme verliezen. Een gevaarlijke situatie, want als jij als kapitein het roer los laat wordt jouw schip stuurloos en vergroot je de kans dat je in situaties terecht waar je absoluut niet wilt zijn. 

Praktijkvoorbeeld: De Kapitein Zonder Schip

Het doet me denken aan een cliënt die inmiddels jaren geleden hulp met stress en burn-outklachten. Hij verloor zijn bedrijf (verkocht door omstandigheden), net zoals Jack zijn schip verloor. In plaats van op te geven, gebruikte deze ondernemer de tijd om zijn kompas opnieuw te kalibreren. Hij reflecteert op zijn waarden, herontdekt wat hij echt wil en gebruikte de tijd van zijn mentortraject om zichzelf zowel mentaal als fysiek te versterken. Bij de volgende gelegenheid staat hij paraat, niet alleen met een vernieuwd zakelijk plan, maar ook als een sterker en veerkrachtiger individu. Korte tijd na ons traject ontving ik een bericht van hem; de kans had zich voorgedaan. Nu staat hij, glimmend van trots, als kapitein aan het stuur van een verbeterd schip.

Conclusie: Het Emotionele Kompas Herstellen

Het leven van een gedreven en ambitieuze ondernemer is niet makkelijk. Er zijn dagen dat je je meer identificeert met het wrak van een gezonken schip dan met de kapitein ervan. Maar onthoud: Jack Sparrow’s grootste kracht was zijn onwrikbare geloof in zichzelf en zijn vermogen om zijn emoties te navigeren, zelfs wanneer zijn kompas hem op vreemde paden leidde.

Net als Jack, kun je leren je emoties te reguleren en je kompas opnieuw af te stemmen op wat je echt wilt. Misschien is het tijd om te stoppen met jezelf af te vragen of je kompas kapot is, en in plaats daarvan te erkennen dat je simpelweg op zoek bent naar je ware noorden. Dus, haal diep adem, stel je kompas af, en zet koers naar avontuur met een mindset die zelfs Captain Jack Sparrow zou goedkeuren.

Net als Jack Sparrow, heb je het in je om onvoorspelbare zeeën te trotseren en je bestemming te bereiken. Maar zelfs een piraat heeft soms een kaart nodig. Als je klaar bent om je eigen kompas te herkalibreren en de stressvolle wateren met meer vertrouwen en minder stress te bevaren, dan heb ik iets speciaals voor jou.

Ik nodig je uit voor mijn gratis masterclass: "Stressproof Next Level Leider". 

In deze sessie duiken we dieper in de kunst van emotieregulatie en ontdekken we strategieën die niet alleen je leiderschap zullen transformeren, maar ook hoe je een leven leidt met minder stress en meer vervulling.

Of je nu op zoek bent naar manieren om je team beter te leiden, je persoonlijke welzijn te verbeteren, of simpelweg wilt leren hoe je kunt navigeren door de uitdagingen van het ondernemerschap met de gratie van een kapitein op volle zee, deze masterclass is jouw uitnodiging om de volgende stap te zetten.

Laat je interne kompas niet aan het toeval over.

Schrijf je nu in en ontdek hoe je een Stressproof Next Level Leider kunt worden.

Het avontuur wacht op je, kapitein. Ahoy!

 

Wil je direct persoonlijk advies over hoe jij weer controle krijgt over de uitdagingen waarmee jij nu geconfronteerd wordt?

Plan hier meteen een afspraak in mijn agenda.

Over de schrijver
Grace Rivellino-Alfons, mentor van ondernemers en andere high performers, trauma expert en auteur van Het Diamantprincipe heeft haar missie gevonden in haar ondernemersnachtmerrie. Jarenlang studie en onderzoek heeft haar doen besloten anderen te helpen, die net als zij alles uit het leven willen halen, maar kampen met groeistagnatie in het bedrijf, tijd, balans werk-privé en stress. Inmiddels helpt ze al jaren (top)ondernemers in hun (mentale) gezondheid met haar eigen bewezen methode om herstel in weken of zelfs dagen te verwezenlijken van gezondheidsklachten, zoals burn-out, depressie, PTSS, slaapproblemen, trauma’s of vergeten emotionele wonden uit kinderjaren. 💎Grace haar grootste passie in haar samenwerking met haar cliënten is het avontuur aangaan om vergeten pijn uit het verleden te transformeren naar power voor grote successen in (werk)geluk, rijkdom, vrijheid en gezondheid. Problemen in business reflecteren altijd de blokkades van de eigenaar van het bedrijf. “Grootse dromen realiseren is mogelijk, maar zorg dat je nooit jezelf in het proces verliest. Je hoeft niet te kiezen, je hoeft niets op te offeren. Alles is mogelijk!”
Reactie plaatsen