Van topondernemer naar pudding: hoe gas geven en remmen tegelijk leidt tot een dure burn-out

Van topondernemer naar pudding: hoe gas geven en remmen tegelijk leidt tot een dure burn-out

Ben jij de ondernemer die gas geeft en remt tegelijkertijd?

Als ambitieuze ondernemende midlifer wil je niets liever dan succesvol zijn en groeien in jouw bedrijf. Maar terwijl je hard werkt om je doelen te bereiken, loop je het risico de belangrijkste momenten in jouw leven te missen. Je geeft vrije tijd op, slaapt minder en werkt nog harder (als je overmorgen met vakantie vertrekt) en offer je tijd op met vrienden en familie onder het mom ‘je kunt niet alles hebben in het leven’. Je doet er alles aan om jezelf en je dierbaren een beter leven te geven, maar je wilt ook niet eindigen als een uitgebluste workaholic. Het vinden van een goed balans tussen werk en privé is essentieel, maar kan een innerlijk conflict veroorzaken en leiden tot onrust en schuldgevoelens als je eindelijk eens probeert te genieten (terwijl je nog zoveel te doen hebt).

"Ik heb al een burn-out gehad......Ik wil wel meer  gas geven maar durf het risico niet te lopen om een tweede burn-out te krijgen"

Het is belangrijk om te begrijpen dat gas geven en remmen tegelijkertijd niet alleen slecht is voor je auto, maar ook voor jou als persoon. Of je nu bang bent om overspannen, burn-out te raken of te voorkomen dat je een tweede burn-out krijgt (en jezelf continue remt). Geloof mij, ondernemen is al pittig genoeg. Als ik mijn kennis van nu 25 jaar geleden had toegepast en wat minder stoer en meer eigenwijs te blijven (door niet na te apen wat de rest ook normaal vindt) dan had mijn leven er zo anders uitgezien. 

Fysieke risico's

“Ik voel me zó moe, dat ik de energie uit mijn tenen moet halen om mijn werk af te krijgen. Het frustrerende is dat ik ’s nachts bijna niet slaap.”

Door constant te stressen kan je lichaam veranderen in een futloze pudding. Als je voortdurend in de hoogste versnelling zit, kan dit leiden tot fysieke uitputting. Je kunt je voelen als een uitgeperste citroen - uitgeput, uitgedroogd en uitgeknepen. Dit kan zich uiten in vermoeidheid, slapeloosheid en spierpijn, en je kunt zelfs beginnen te lijken op een zombie uit een horrorfilm.

 Mentale risico's

“Het lijkt wel of ik steeds moeilijker een beslissing kan maken. Ligt het aan mijn situatie nu ik meer verplichtingen en verantwoordelijkheid heb of ligt het aan mij?”

Ook mentaal kan je in de problemen komen. Je hebt misschien wel eens van het begrip brain fog gehoord. Nou, dat kan zomaar jouw leven gaan bepalen. Je bent vergeetachtig, kan jezelf niet meer motiveren en bent zo besluiteloos als een koe op een ijsbaan. Niet echt de ideale eigenschappen voor een succesvolle ondernemer, toch?

Continue remmen en gas geven geeft over belasting dat ook leiden tot mentale uitputting. Je kunt merken dat je je concentratie, productiviteit en focus verliest. Waar je jaren terug direct een duidelijke visie over had en een oplossing voor wist, is nu verandert in bospad met nog meer beren op de weg. Hoe harder je werkt, hoe meer je de controle lijkt te verliezen.  Als je van deze mentale uitputting bewust wordt kan dit ook leiden tot angst en depressie. Kortom, je begint te lijken op een emotionele achtbaan - omhoog, omlaag, en overal tussenin.

 Emotionele risico's

“Het moet snel veranderen, want dit trek ik niet. Ik lijk wel of ik verzuip in mijn eigen succes.”

Als je voortdurend onder druk staat, kan dit leiden tot emotionele uitputting. Je zit zo vast in je werk, dat je vergeet dat er nog iets anders bestaat als het leven daarbuiten. Voor je het weet ben je een kluizenaar die alleen nog maar kan communiceren via Whatsapp en e-mail. En dat terwijl je ook nog eens de meest belangrijke mensen in je leven verwaarloost. Niet echt het ondernemersleven waar je op gehoopt had, nietwaar?

 Financiële risico's

“Ik moet door, ik heb mijn hele leven ingericht op dit inkomen. Als ik nu omval kan ik mijn hypotheek niet betalen en mijn lifestyle bekostigen. Misschien moet ik een paar dagen weg en dan gaat het wel weer.”

Als ondernemer aan de top weet je dat financiële risico's er altijd bij horen. Maar als je hersenen net zo helder zijn als een bak pudding door de jarenlang presteren op topniveau en roofbouw op jouw lichaam en geest, wordt het wel erg lastig om goede beslissingen te nemen. Waarschijnlijk zal je nu direct denken: “Bij mij valt het wel mee. Dit overkomt mij niet.” Heel herkenbaar. Ik dacht dat ook. Ik was me absoluut niet bewust van de prijs die ik moest betalen voor jarenlang rocken in mijn business. Het heeft mij serieus tonnen gekost.

 Stress is een blinddoek. Je hebt het niet in de gaten. Ik neem altijd het voorbeeld van de kikker in de pan. Gooi je een kikker in heet water (sorry, was niet een heel diervriendelijk experiment) dan zal hij er direct uit springen. Leg je de kikker in een pan met koud water, dat je langzaam verwarmt. Dan zal de kikker sterven, omdat hij de dodelijke hitte niet zal opmerken.

Dit is mij overkomen en ik heb mijn missie gevonden om ondernemers bewust te maken van hun (mentale) gezondheid.

 Hoe te voorkomen?

Wees niet getreurd, er zijn manieren om roofbouw op jouw lichaam, geest en burn-out te voorkomen. Ik vind het belangrijk om je bewust te maken van de situatie. In plaats van (verplicht) ontspannen, sporten of ME-time in te plannen, zou je jezelf ook andere vragen kunnen stellen: 

  • Hoe komt het dat ik mezelf (onbewust) aan het afremmen ben? 
  • Waar komt mijn ongezonde prestatiedrang vandaan? 
  • Hoe komt het dat ik geen grenzen voor mezelf kan aangeven? 
  • Waarom vind ik (als ik naar mijn gedrag kijk) alles en iedereen belangrijker dan mijn eigen geluk en gezondheid?
  • Hoe komt het dat ik me niet goed kan ontspannen en continue door wil gaan?
  • Hoe komt het dat mijn hoofd continue blijft ratelen en ik geen rust ervaar?

Ik heb door mijn eigen proces een enorme fascinatie gekregen voor het brein en met name het onbewuste brein. Als traumabehandelaar weet ik als geen ander hoe ons onbewuste brein onze successen kan saboteren. Het trieste van het verhaal is, dat het helemaal niet nodig is. Het is niet nodig om gestrest door het leven te gaan. Het is niet nodig om jouw hersenen zodanig onder druk te zetten, dat het in de stand-by modus schiet waardoor jij een geheugen en focus hebt van een zeekwal. Het onbewuste brein handelt op basis van het verleden. Als daar een emotionele wond (trauma) is en tot op de dag van vandaag genegeerd wordt dan zal dit merkbaar zijn in jouw resultaten en zal de stress alleen maar toenemen. Dit met alle gevolgen van dien.

Wil je het anders en wil je hier meer over weten.

Plan direct met mij in de onderstaande agenda een geheel vrijblijvend adviesgesprek in.👇

Ik voorzie je graag van een professioneel advies.💎


Over de schrijver
Grace Rivellino-Alfons, mentor van ondernemers en andere high performers, trauma expert en auteur van Het Diamantprincipe heeft haar missie gevonden in haar ondernemersnachtmerrie. Jarenlang studie en onderzoek heeft haar doen besloten anderen te helpen, die net als zij alles uit het leven willen halen, maar kampen met groeistagnatie in het bedrijf, tijd, balans werk-privé en stress. Inmiddels helpt ze al jaren (top)ondernemers in hun (mentale) gezondheid met haar eigen bewezen methode om herstel in weken of zelfs dagen te verwezenlijken van gezondheidsklachten, zoals burn-out, depressie, PTSS, slaapproblemen, trauma’s of vergeten emotionele wonden uit kinderjaren. 💎Grace haar grootste passie in haar samenwerking met haar cliënten is het avontuur aangaan om vergeten pijn uit het verleden te transformeren naar power voor grote successen in (werk)geluk, rijkdom, vrijheid en gezondheid. Problemen in business reflecteren altijd de blokkades van de eigenaar van het bedrijf. “Grootse dromen realiseren is mogelijk, maar zorg dat je nooit jezelf in het proces verliest. Je hoeft niet te kiezen, je hoeft niets op te offeren. Alles is mogelijk!”
Reactie plaatsen